Aby vydržali niektoré druhy potravín dlho bez známok kazenia, je potrebné ich uložiť do chladného prostredia. Časom, kedy k tomuto účelu slúžili studené pivnice a špajzy, už dávno odzvonilo. Ich miesto nahradili chladničky, moderné spotrebiče, bez ktorých sa bežná domácnosť nezaobíde.
Princíp fungovania chladničky
Premýšľali ste už niekedy o tom, ako funguje chladnička? Ako je vlastne vôbec možné, že sa vo vnútri udržuje stály chlad? Celé kúzlo spočíva v premyslenej technológii, ktorej základným princípom je odvádzanie tepla zo spotrebiča smerom von. To môže byť riešené hneď niekoľkými spôsobmi.
1. Chladnička s kompresorom
Väčšina chladničiek na trhu využíva systém kompresorového chladenia.
Ich súčasťou je preto kompresor s elektromotorom a taktiež potrubie s tzv. chladivom, čo je špeciálna chladiaca kvapalina s nízkym bodom varu.
V plynnom stave putuje chladivo do výmenníka, kde sa mení na kvapalinu. Potom sa dostáva do výparníka, v ktorom sa vplyvom zníženého tlaku opätovne vracia do podoby plynu a vyparuje sa. Počas tohoto procesu zároveň odeberá teplo z vnútorného prostredia chladničky.
Náš tip: Ako vybrať chladničku?
2. Absorpčná chladnička
Pretože je možné zaistiť prevádzku absorpčných chladničiek i na plyn, niekedy sa označujú ako plynové chladničky.
V tomto prípade nemá spotrebič kompresor ani elektromotor. Disponuje okruhom s chladivom, ktoré je striedavo pohlcované a vypudzované z pomocnej kvapaliny. Pri tomto procese dochádza opäť k odeberaniu tepla z vnútorného prostredia chladničky, a tým sa v nej udržuje nízka teplota.
Absorpčné chladničky sú obľúbené hlavne v rekreačných objektoch, karavanoch a všade tam, kde nie je stály prístup k elektrickému prúdu.
V menšej miere je tiež možné stretnúť sa s adsorbčnou chladničkou a v neposlednej rade i chladničkou, ktorá využíva zákonitosti tzv. Peltierovho javu.
Skôr sa k chladeniu používal skutočný ľad
Aj v minulosti bolo treba udržiavať mnohé potraviny v chladnom prostredí. Jednalo sa napríklad o mäso či pivo. K tomuto účelu sa používal ľad, ktorý sa väčšinou ťažil zo zamrzlých riek. Vyťažené kusy ľadu sa potom skladovali v studených kamenných pivničných priestoroch, tzv. ľadovniach, kde často vydržali po celý rok.
Základné druhy chladničiek
Výber chladničiek na trhu je v súčasnosti široký a pestrý. Chladničku je preto možné vyberať podľa najrôznejších parametrov: energetickej triedy, kapacity, prídavných funkcií, designu apod. V zásade je ale možné rozdeliť všetky chladničky do 3 základných skupín: bez mrazničky, s mrazničkou a americké chladničky.
1. Chladnička bez mrazničky
Ako už názov napovedá, chladnička bez mrazničky má len chladiacu časť, preto sa často označuje taktiež ako tzv. monoklimatická chladnička.
Teplota vo vnútri neklesá do mínusových hodnôt, najčastejšie sa pohybuje v približnom rozmedzí od 4 do 8 °C. Výhodou týchto spotrebičov je predovšetkým cenová dostupnosť a nízka energetická náročnosť.
2. Chladnička s mrazničkou
Chladničky s mrazničkou alebo kombinované chladničky majú dve časti: chladiacu a mraziacu. V každej sekcii sa udržuje odlišná teplota a prístup k nim umožňujú oddelené dvierka.
Mraznička býva umiestnená v hornej alebo spodnej časti, jej kapacita môže byť rozličná. Pokiaľ je mraziaca časť dostatočne veľká, často nie je ani treba kupovať samostatnú mrazničku ako ďaľší spotrebič.
Kombinovaná chladnička je vôbec najobľúbenejšia a nájdeme ju vo väčšine domácností.
3. Americká chladnička
V posledných rokoch rastie obľuba veľkých amerických chladničiek. Tie je možné rozpoznať na prvý pohľad, rozovierajú sa totiž do obidvoch strán podobne ako šatná skriňa.
Majú veľkú kapacitu a väčšinou disponujú výrobníkom ľadových kociek či ľadovej triešte, prípadne taktiež nápojovým automatom.
Ako vybrať chladničku do malej kuchyne
Hlavne do menších kuchyní sa hodí vstavaná chladnička. Nielenže šetrí cenné miesto, ale zároveň dokonalo ladí s celkovým designom kuchynskej linky. Tam, kde nie je treba obstarať spotrebič s veľkou kapacitou, je vhodným riešením taktiež chladnička pod linku.
Užitočné funkcie moderných chladničiek
Hlavnou funkciou chladničiek je pochopiteľne udržiavať potraviny v chladnom prostredí. Mnohé moderné spotrebiče sa ale naviac môžu pochváliť celou škálou užitočných moderných vychytávok. Poďme si predstaviť aspoň tie najzaujímavejšie z nich.
Air Flow
Pomocou ventilátoru dochádza k rýchlemu a rovnomernému rozvádzaniu studeného vzduchu v chladničke.
Air Fresh Filter
Označuje chladničku s protipachovým filtrom, ktorý eliminuje výskyt nepríjemného zápachu.
Crisper Box
Priehradka na uloženie ovocia a zeleniny. Je koncipovaná tak, aby vydržalo čo nadlhšie čerstvé.
Holiday
Energeticky úsporný prázdninový režim, ktorý šetrí energiu v čase dovolenky či dlhšieho pobytu mimo domov.
Nano Silver
Špeciálna antibakteriálna úprava povrchu, ktorá zabraňuje množeniu baktérií, a tým predlžuje čerstvosť potravín.
No Frost
Zabraňuje vzniku nežiadúcej námrazy vo vnútri chladničky, preto nie je treba spotrebič odmrazovať.
Nulová zóna
Chladnička má samostatnú priehradku s teplotou okolo 0 °C, ktorá je obzvlášť vhodná pre uloženie mäsa, ovocia a zeleniny.
Supercool
Pri vložení väčšieho množstva potravín dôjde ku krátkodobému rýchlemu ochladeniu vnútorného prostredia chladničky.
Kedy zapnúť novú chladničku?
Objavila sa vo vašej domácnosti nová chladnička? Kedy zapnúť spotrebič bez rizika poškodenia závisí i na spôsobe, ktorým bol transportovaný. Pokiaľ totiž transport prebiehal vo vertikálnej pozícii, obvykle postačuje počkať 2 hodiny. Obecne sa ale doporučuje zapojiť chladničku do siete až po 24 hodinách. Toto pravidlo platí pre chladničky bez mrazničky i s ňou.