Za kráľovnú všetkých dobrôt a sladkostí môžeme s kľudným srdcom vyhlásiť čokoládu. Čokoláda ale nie je len nezdravá sladkosť, od ktorej je lepšie držať sa ďalej. Môže byť aj skvelou superpotravinou, ktorá ponúka veľa benefitov. Keď si vyberiete tú správnu.
Čo je čokoláda
Čokoláda je starobylá potravina a ako prví ju konzumovali už Aztékovia a Mayovia. Kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda vyrába, majú teda svoj pôvod v Strednej Amerike. A ako mnoho iných úžasných pochutín z tejto oblasti sa aj kakaové bôby postupom času rozšírili po celom svete a produkty z nich získali najrôznejšie podoby. Jednou z nich je práve čokoláda.
Čokoláda je kombináciou sušiny z kakaových zŕn, ktorým sa často hovorí jednoducho kakao, a kakaového masla. Najčastejšie ju poznáme v pevnej forme, vylisované do tabuliek, v rôznych tvaroch alebo napríklad ako pralinky. Má rôzne podoby. Je mliečna, horká, biela, ľadová. Pridávame ju do dezertov, robíme čokoládovej zmrzliny, Milkshake a ďalšie a ďalšie čokověci.
V týchto formách v nej ale málokedy nájdeme niečo úžasné. Poďme radšej mrknúť na také druhy čokolád, ktoré je radosť jesť!
Po akej čokoláde siahnuť
Najdôležitejšia vec, ktorá určuje chuť čokolády, je pôvod kakaových bôbov. Skutočnou lahôdkou sú čokolády vyrobené z bôbov Criollo alebo Porcelana. Milovníci čokolády ale nepohrdnú ani odrodou Trinidad alebo Arriba. Medzi najrozšírenejšie potom patrí napríklad bôby Forastero. Sledovanie odrôd je ale skôr pre fajnšmekrov, laickej pojedačov čokolád by malo zaujímať predovšetkým zloženie.
Pravá čokoláda by totiž mala obsahovať v zásade len dve veci – kakaovú hmotu a kakaové maslo. Taká čokoláda je veľmi horká, a preto sa často pridávajú cukry. Tie môžu byť úplne v poriadku, ak sú kvalitné a jedná sa napríklad o trstinový cukor.
Trošku úpravy si čokoláda zaslúži a napríklad mliečne druhy obsahujú sušené mlieko a stále môžu byť kvalitné. To isté platí o bielej čokoláde alebo o rôznych ochutených druhoch, do ktorých sa pridáva ovocie, oriešky alebo rôzne druhy korenia.
Sójový lecitín je ďalšia látkou, ktorú môžeme v čokoláde nájsť a nemusíme sa ho desiť. Majme ale na pamäti, že naozaj kvalitná čokoláda by namiesto neho obsahovala kakaové maslo. Lecitín nájdeme v štandardne kvalitných čokoládach a utekať od nich nemusíme.
Všeobecne platí, že čím menej surovín, tým lepšie. Je to ako s ostatnými potravinami. Vždy je najlepšie siahnuť po tých najčistejších, ktoré majú blízko prírode. A priemyselne spracované čokolády plné éčok to rozhodne nie sú.
Prečo si čokoládu dopriať
Kvalitné čokolády obsahujú veľa úžasných látok. Napriek tomu je dobré spomenúť, že aj tá najkvalitnejšia čokoláda predstavuje slušnú kalorickú bombu. Sto gramov má totiž až 500 kilokalórií! Prečo ale stojí za hriech?
Čokoláda obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie. Vďaka ich konzumácii sa znižuje riziko obehových a srdcových ochorení a tiež krvný tlak. Flavonoidy sú tiež známe pre znižovanie rizika prepuknutia rakoviny, kožných ochorení a dokonca pôsobí aj proti starnutiu.
Kalcium, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, vitamíny A, B, C, E. Nejde o zoznam látok obsiahnutých v tabletách z lekárne. Ale o látky, ktoré nájdeme v čokoláde. Je v nej aj serotonín, kofeín a teobromín. Vďaka nim môžeme zažívať pocity šťastia a zamilovanosti a pokoja. Takže poďme pre čokoládu! Pomôže nám totiž nielen zlepšiť zdravotný stav, ale hlavne zaženie všetky chmáry.