Pomaly, ale isto sa blížime k vysnívanej jari. A ako trávite dlhé teplé večery vy? Ak ste fanúšikom grilovania, no vlastný gril a výbavu ešte nemáte, pripravili sme pre vás návod, ako vybrať gril. Vieme, ktorý je ten najlepší pre vás,
Ale ešte predtým, ako položíte na gril prvé marinované mäso či syr, je dôležité sa poriadne na zahájanie grilovacej sezóny pripraviť. S našimi tipmi sa z vás stane skúsený grilmajster.
Ešte to marinované mäšo na gril nedávajte. Poďme sezónu spoločne zahájiť tak, že z vás bude ozastný gril majster. Homo sapiens mäso a oheň objavil už dávno. S dobou sa viac sofistikovalo jeho využívanie, až sme sa z jaskýň presunuli do kuchýň k sporáku alebo na záhradu ku grilu. Na grile môžeme mäso stále pripravovať klasicky na ohni, ale na výber sú aj iné varianty.
Po grilovaní nezabudnite svoj gril poriadne vyčistiť. Tu nájdete 5 jednoduchých krokov, ktoré dodržiavať,.
Poradíme vám aj s tým, ktorý gril je ideálny na záhradu a ktorý na balkón. Poďme sa do toho spoločne pustiť.
Ako vybrať gril
Na začiatku by skúste odpovedať na základné otázky
? Za koľko peňazí chcete gril?
Keď chcete grilovať počas sezóny pravidelne, oplatí sa investovať.
? Aké je vaše miesto na grilovanie?
Na záhrade užite skôr plyn alebo drevené uhlie, elektrický gril sa hodí na balkón.
? S kým budete grilovať?
Táto otázka vám pomôže vybrať správnu grilovaciu plochu.
? Kde bude gril odložený?
Gril je zložený z viacerých častí a ak teda nemáte dosť miesta, dajte si záležať na rozmeroch.
Grily na drevené uhlie
Naj favoritom je gril na uhlie, pretože na ňom mäso pripravíte veľmi podobne ako na to otvorenom ohni. Drevené uhlie horí postupne a takto sa pečieaj samotné mäso.
Pripravte sa na to, že grilovania pomocou dreveného uhlia zaberá o čosi viac času, ale chuť a atmosféra stojí za to!
Náš tip: Zásadou, ktorú musí gril spĺňať je pevná a stabilná konštrukcia. Ideálne sú preto grily vyššou váhou – tým predídete kývaniu. Pri väčších a ťažších modeloch oceníte, keď budú mať kolieska.
Sú barbecue párty pravidelnou aktivitou vášho leta? Potom je gril na drevené uhlie pre vás tým pravým.
Určite sa vám zídu aj predošlé skúsenosti. Treba dávať pozor na to, aby ste mäso nespálili a zároveň dostatočne prepiekli. Grily na plyn a elektrinu sú v tomto ohľade oveľa jednoduchšie.
Ako vybrať gril na drevené uhlie?
Aké vlastnosti musí mať gril na drevené uhlie?
- veko s ventilačným otvorom
- jednoduché ovládanie prívodu vzduchu
- polohovateľný rošt
- žiaruvzdorné madlá
- vyberateľnú nádobu na popol
✅ Pre a proti grilu na drevené uhlie:
Výhody grilov na drevené uhlie
? sú lacnejšie
? jednoducho s nimi manipulujete
? vytvoria u vás tú pravú atmosféru
Nevýhody grilov na drevené uhlie
? grilovanie trvá dlhšie
? uhlia spotrebujete naozaj veľa
? nemôžete regulovať teplotu
? a keďže ide o oheň, jeho súčasťou je aj dym
Grily s lávovými kameňmi
Ako vybrať gril s lávovými kameňmi?
Grilovanie na lávových kameňoch funguje na princípe ohrievania kameňov elektrinou alebo plynovými horákmi. Ich výhodou je, že vstrebávajú kvapkajúci tuk, pretože sú porézne. Nebojte sa, ich údržba nie je vôbec zložitá.
Údržba lávových kameňov
Dogrilovali ste? Super. Rozhrejte gril na čo najviac stupňov aspoň na 5 minút. Tým sa kamene očistia, no aj tak ich nezabúdajte občas meniť. Správny čas na výmenu nastáva vtedy, keď sa drobia. Jednu sezónu by však pravdepodobne mali vydržať.
✅ Pre a proti grilom s lávovými kameňmi
Výhody grilov s lávovými kameňmi
? málo tuku
? vysoká teplota
? zdravé jedlo bez prepáleného tuku
Nevýhody grilov s lávovými kameňmi
? lávové kamene musíte meniť
Plynové grily
Ako vybrať plynový gril?
Vadí vám dym? Plynový gril bude pre vás najlepším riešením, pretože teplo tu produkujú horáky pripojené k propán-butánovej fľaši.
Grily na plyn sú naozaj jednoduché na reguláciu teploty. Zvyknú byť ťažké a plynovú bombu musíte samozrejme meniť.
Aké vlastnosti musí mať plynový gril?
- jednotlivé horáky môžete zapaľovať zvlášť
- dostatok priestorov na odkladanie
- výkon v rozmedzí 6-10 kW
- ťažšie modely zvyknú mať kolieska
✅ Pre a proti plynovým grilom
Výhody plynových grilov
? možno regulovať výkon
? neobmedzuje vás dym ani popol
? rýchle rozohrievanie
Nevýhody plynových grilov
? sú ťažké
? sú drahšie
? horšia manipulácia
RBS grily
Radíme ich pod plynové grily. Radiant Burner System je princíp, ktorý umiestňuje dva keramické horáky po bokoch grilovacej vane. To zaručuje, že teplota je rozložená rovnomerne po celej grilovacej ploche a tuk z mäsa určite nevzplanie.
? jedlo je zdravšie
? gril je po celom povrchu rovnomerne teplý
? nehrozí vznietenie odkvapkávajúcich štiav
? sú drahšie a počítajte aj s nákladmi
Elektrické grily
Ako vybrať elektrický gril?
Chcete grilovať na verande, balkóne či doma? Už sa na vás teší elektrické gril.
Funguje na princípe nahrievanie vykurovacích špirál, ktoré presúvaju teplo ďalej. Existujú aj grily s teflónovou doskou, v ktorej je urkytá špirála. Dôležité však je, aby bola prístupná, tak ju budete môcť pohodlne vyčistiť.
Elektrický gril je buď tzv. klasický alebo kontaktný. Na klasickom grile musíte jedlo obrátiť, aby sa opieklo z oboch strán, kdežto kontaktný ho opeká naraz z oboch strán.
Aké vlastnosti musia mať elektrické grily?
- nastaviteľnú teplotu
- nepriľnavý povrch
- vyberateľnú nádobu na odkvapkávajúci tuk
- svetelnú indikáciu teploty
✅ Pre a proti elektrickým grilom
Výhody elektrických grilov
? grilovať môžete aj v interiéri
? jednoduché regulovanie teploty
? ľahká údržba a nízka hmotnosť
Nevýhody elektrických grilov
? sú drahšie
? musíte mať po ruke elektrinu
Grily a všeobecné zásady
Ak chcete na návštevu pôsobiť ako grilmajster, zadovážte si gril s jednoduchým ovládaním. Skúsenosti naberiete časom. Nezáleží na tom, ktorý z vyššie uvedených grilov ste si vybrali. Týchto 6 zásad musí spĺňať každý z nich.
1. Na prvom mieste je stabilita a bezpečnosť
O gril môže ktokoľvek zakopnúť a takisto s ním môže zahýbať aj silný vietor. Preto by mal byť dostatočne stabilný.
2. Šetrite čas jednoduchou údržbou
Ideálne sú grily, ktorých časti jednoducho odmontujete a očistite.
3. Vsaďte na kvalitný rošt
Veľkosť grilovacej plochy by mala byť čo najväčšie. Rošty vyberajte z liatiny alebo nerezu.
4. Nevynechajte teplomer vo veku
Teplomer jednoducho vyrieši vašu otázku, či je gril dostatočne rozohriaty.
5. Buďte opatrný
Proti popálenínám je najúčinnejší ohňovzdorný materiál, z ktorého sú úchytky a držiaky.
6. Dostatok miesta
Priestor na odkladanie je nevyhnutný, ak sa pri grilovaní nechcete nabehať hore-dolu.
A teraz už sa poďme pozrieť na grily podľa typu paliva.
Verím, že vám naše porovnanie ako vybrať gril dostatočné pomohlo.
Rýchle tipy pre každého
Plynové grily značky Weber odporúčame profíkom a každotýždenný grilovači na záhradkach.
Grily od výrobcu Campingaz sú pevné a ak chcete ušetriť, vyberte si plynový.
Pre tých, ktorí majú k dispozícii len balkón, sú najlepšie elektrické grily.
Grilovacie náradie
Gril už máte podľa svojich predstáv, teraz je rad na výber sady na grilovanie.
Hoci sa môže niekomu na prvý pohľad zdať, že vám stačia jedny kliešte na otočenie mäsa a ihlica na vyberanie z grilu, do detailov dotiahnuté sady vás vyvedú z omylu. Nerezové sady na grilovanie či 20-dielne kufríky? Od vidličiek a nožov, cez dlhé špajdle, až po grilovací štetec alebo kefu. Buďte ako pravý grilmajster!
Zástera
Myslíte si, že pripraviť jedlo pre hostí môžete aj v starom vyťahanom tričku a žiadnu špeciálnu zásteru na to nepotrebujete?
Verte či nie, vďaka zástere a tričku s originálnou potlačou sa vám bude grilovať oveľa veselšie. Poznáte niekoho, kto barbecue párty miluje a premýšľate nad vhodným darčekom? Zásterou a kufríkom s náradím na grilovanie nič nepokazíte.
Vychytávky na grilovanie
Staré dobré grilovanie mäsa, syrov a zeleniny poznáme všetci. Každým rokom však prichádzajú na trh nové a nové vychytávky, ktoré nám prípravu jedla uľahčujú, prípadne ju povyšujú na iný level.
Veľmi zaujímavým tipom je napríklad grilovací kôš na zemiaky, v ktorom rýchlo a jednoducho pripravíte hranolky.
Máte radi grilované kurča?
So špeciálnym stojanom, na ktorý kurča jednoducho nastoknete, bude upečené rovnomerne a bez veľkej námahy. Skúsení šéfkuchári sa tiež zhodujú na tom, že skvelou vychytávkou je dávkovacia ihla na marinádu.
Už máte po barbecue párty a zo stola zmizol aj posledný kúsok mäsa?
Nezabúdajte na to, že gril treba vždy poriadne vyčistiť. Buďte však dôslední a dbajte na to, aby ste používali špeciálne čistiace prípravky a čistiace kefy. Aby ste si ho náhodou sami neúmyselne nepoškodili.
A keďže už viete, ako vybrať gril, neostáva vám nič iné, iba veriť v pekné počasie, aby ste si počas leta užili tých grilovačiek čo najviac.