Ako uvariť vajce? Jednoduchá otázka s pomerne komplikovanou odpoveďou. Vajíčko sa dá pripraviť mnohými spôsobmi. Vajce na mäkko, vajce na tvrdo, vajce do skla, stratené vajce. A to hovoríme len o varení. Pre tentokrát vynecháme rôzne formy pečenia, zapekania a vyprážania. Pozrite sa, ako správne variť vajce, aby ste dosiahli správny výsledok. Kedy ich vložiť do vriacej vody a ako dlho ich chladiť v studenej vode. Varenie vajec je umenie.
Predtým, ako začnete variť vajcia
Ešte predtým, ako začnete variť vajcia, musíte si ujasniť proces, ktorý tomu predchádza. Vajcia sa musia najprv nakúpiť a uskladniť doma. Na obale vajec je zvyčajne uvedený približný dátum spotreby, ale ak kupujete (máte) doma vajcia z domáceho chovu, musíte si viesť aspoň základný záznam (v hlave) o tom, ako staré sú vajcia. Ak vajcia skladujete správne a ak ich škrupina nie je prasknutá, vydržia aj viac ako mesiac.
Aké vajcia kúpiť
Vajíčka sa predávajú v rôznych veľkostiach a tiež z viacerých typov chovov. Kvalita podmienok chovu sa prejaví na kvalite vajíčka, ale bohužiaľ len na jeho vonkajšej strane: škrupine. Preto majú domáce vajcia alebo vajcia od farmárov škrupinu takú hrubú, že sa nedá rozbiť na okraji taniera; vajcia z priemyselných chovov sa rozbijú, ak na ne len trochu zatlačíte.
Vnútorné zloženie môže byť ovplyvnené len stravou sliepok, či majú dostatok všetkých vitamínov a minerálov. To nie je problém ani v priemyselnom chove, kŕmne zmesi sú dokonale vyladené. Preto je farba vajec z komerčných chovov niekedy „zdravšia“ ako farba domácich vajec. To platí najmä pre ekologické poľnohospodárstvo v zime. A sliepky, ktoré nikdy nepoznali kŕmne zmesi.
Takže: aké vajcia kúpiť? Výber je úplne na vás a je viac etický ako kvalitatívny. Najhorším povoleným stupňom chovu sú obohatené klietky (s číslom „3“ na obale vajec), ideálne (z pohľadu sliepok) sú ekologické chovy označené číslom „0“ na obale.
Čo znamenajú čísla a písmená na škatuli od vajec
Ak si kupujete vajcia v obchode alebo u farmára, musia sa predávať v obaloch, na ktorých je jasne uvedený pôvod, kvalita chovu, registrácia farmy a veľkosť vajec. Výsledné kódovanie na obale vyzerá napríklad takto: 3 SK 9999 XL, pričom 4 použité symboly majú tento význam:
- 3 – charakter chovu sliepok (nosníc) – od ekologického (číslica 0) po rozšírený klietkový chov (číslica 3)
- SK – krajina pôvodu alebo krajina, kde sa podnik prevádzkuje
- 9999 – registračné číslo farmy
- XL – veľkosť, hmotnosť vajíčka – nie vždy je uvedená.
S akými veľkosťami vajec sa môžeme stretnúť
Veľkosti vajcia sa pohybujú od S po XL. Kým vajcia „S“ pochádzajú od veľmi mladých nosníc, vajcia „XL“ často obsahujú dva žĺtky. Väčšina receptov na pečenie vyžaduje vajcia veľkosti M alebo L. Vajíčka veľkosti M vážia 53-63 gramov. Vajíčka veľkosti L vážia od 63 do 73 gramov. Veľkosť S má menej ako 53 gramov a veľkosť XL má viac ako 73 gramov.
Nasledujúce recepty na varenie vajec sú dimenzované na veľkosť L. Preto ak máte inú veľkosť vajec, budete musieť recepty upraviť o sekundu (áno, o sekundu).
Kde skladovať vajcia
Dokonca aj skladovanie vajec je dosť dôležité. Hoci sa môžu skladovať v pomerne širokom rozsahu teplôt (od 5 do 18 stupňov), teploty by sa nemali dramaticky meniť. Vyhraďte si preto miesto na vajcia v chladničke (nikdy nie vo dverách) alebo len v špajzi.
Prečo nie vo dverách? Pretože chladnička sa často otvára a okolo vajec sa mnohokrát za deň preženie prúd teplého vzduchu. Tým sa vajíčka zarosia a vytvorí sa ideálne prostredie pre prípadné patogény, ktoré práve poletujú okolo, aby sa mohli rozmnožovať na škrupine. A nemusí to byť ani salmonela. V prípade vajec si s tým nemusíme robiť takmer žiadne starosti, ak nimi po uvarení správne zaobchádzame.
V akej polohe skladovať vajcia
Ako mať položené vajíčka? V podstate so vzduchovou bublinou nahor. Nachádza sa na tupej strane vajíčka, preto by ste ho mali vždy vkladať do zásobníka špičkou nadol. Prečo by mal byť vzduchový vak vajíčka na vrchu? Aby naň netlačila váha celého vajca a nespôsobila jeho prasknutie.
Hneď ako praskne, do obsahu vajíčka sa dostane vzduch. Okrem toho ochranná membrána vo vnútri vajíčka už nie je bariérou, ktorá by chránila obsah pred škodlivými mikroorganizmami.
Vajíčka po príchode z obchodu neumývajte!
Nikdy neumývajte vajcia „do zásoby“. Sú prirodzene pokryté ochranným slizom s vhodnou mikroflórou. Ide o ochrannú vrstvu, ktorá chráni škrupinu, a tým aj vnútorný obsah vajca pred napadnutím patogénmi. Táto vrstva je v princípe podobná ochrannej vrstve na našej pokožke. Keď sa chystáte vajcia skonzumovať, nič vám nebráni v ich umytí.
Čerstvá vajcia sa lúpajú ťažšie ako vajcia, ktoré odpočívali
Ak sa chystáte variť vajcia v škrupine, ktorú budete následne lúpať, je dobré vedieť, aké staré sú vajcia. A uprednostnite tie, ktoré boli kladené aspoň pred 10 dňami. Tie sa budú lúpať oveľa lepšie ako čerstvé.
Navyše: vajcia skladované v chladničke „starnú“ pomalšie ako tie v špajzi. Preto pri varení v škrupine majte jednu dávku vajec v špajzi na varenie a jednu dávku v chladničke na iné použitie.
Prečo sa staršie vajcia lepšie lúpajú? Obsahujú viac vzduchu (produkt prirodzených procesov vo vajci), ktorý oddeľuje škrupinu od vnútornej membrány. Uvoľňuje tiež spojenie medzi membránou a bielou vrstvou pod ňou. Tento proces postupne vedie k tomu, že sa vajcia kazia, ale až po oveľa dlhšom čase.
Ako odhaliť pokazené vajce pred varením
Ale ako zistíte, či máte v chladničke pokazené vajíčko? Stačí rýchly test s vodou. Čerstvé vajíčka po ponorení zostanú na dne vody. Staršie vajíčka (ktoré sa budú ľahko lúpať) budú plávať na hladine. Teda budú sa dotýkať hladiny, možno trochu vyčnievať.
A co pokazené vajíčko? Bude trčať ako ľadovec. Najmenej desatina jej objemu. Pre istotu ho potom môžete rozklepnúť a skontrolovať, či sa nechystáte vyhodiť použiteľné vajce. Samozrejme, pripravte sa na ostrý zápach síry.
Špeciálne nádoby na varenie vajec
Tí, ktorí sa nechcú s vajíčkami po uvarení trápiť a nechcú rozlišovať staršie a mladšie vajíčka, aby si uľahčili lúpanie, môžu použiť špeciálne nádoby, v ktorých sa varia rozklepnuté vajíčka. Nádoby majú tvar vajíčka, takže nie je možné rozpoznať, že vajíčko bolo uvarené iným spôsobom.
Len pozor, časy varenia, ktoré sa dočítate nižšie, nebudú pre tento postup adekvátne. Nádoba má iné materiálové vlastnosti ako vaječná škrupina. Čas si budete musieť „zvoliť“ sami. Ale to bude vyžadovať asi 2 až 3 pokusy, čo určite psychicky zvládnete. Je to niečo za niečo.
Nezabudnite vymastiť formičky predtým, ako do nich vložíte vajíčko. Inak sa vám prilepia a budete ich musieť jesť lyžičkou…
Ako zabezpečiť, aby vajcia pri varení nepraskli
Existuje niekoľko možností. Môžete ich vyskúšať všetky. A potom použite ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Pretože inak sa chová škrupina vajíčok z klietkových chovov a inak škrupina domácich vajíčok. Tu je niekoľko tipov:
- pred použitím vajec ich najprv nechajte ohriať na izbovú teplotu. Zmiernenie teplotného šoku zníži pravdepodobnosť vzniku trhlín
- pred ponorením najprv špičkou noža jemne klepnite na škrupinu na tupej strane, kde má vajce vzduchový vak. Plyny budú ľahšie unikať, čím sa zväčší objem škrupiny, do ktorej sa bielok môže „presunúť“, potom čo do nej začne prenikať voda z vonka
- varte vajcia vo vode s octom. Ak praskne, bielok sa v kyslom prostredí okamžite zrazí, a tak ďalší objem neunikne
- varte vajcia v osolenej vode. Tým sa zníži schopnosť vody preniknúť cez škrupinu do vajca. Vriaca voda, ktorá má základné zloženie, je pomerne agresívna a môže preniknúť kamkoľvek. Slaná voda nemôže. Voda prúdiaca do vajíčka samozrejme zväčšuje jeho objem a tlak v ňom. Čo sa za tým skrýva? Len osmóza.
Orientačné časy na varenie vajec
Skôr ako sa dostaneme k samotnému procesu prípravy jednotlivých druhov varených vajec a k pomôckam, ktoré sú s ním spojené, uvedieme všetky časy varenia vajec na jednom mieste. Pre lepšiu prehľadnosť.
Časy sú uvedené pre vajcia zo základného chovu (0), veľkosti L a pre vajcia izbovej teploty vložené do vriacej vody:
- 3 minúty pre pošírované vajce
- 5 minút pre vajce na mäkko
- 7 minút pre vajce na tvrdo s tekutým stredom
- 10 minút pre vajce na tvrdo
Po uvarení vždy do studeného kúpeľa
Akonáhle uplynie čas varenia vajec, nikdy ich nenechávajte v pôvodnej vode. Okamžite ich dajte schladiť, najlepšie pod prúdom tečúcej studenej vody. Stačí však rýchlo vymeniť vodu v hrnci, najlepšie trikrát za sebou.
Vajíčka potrebujú rýchle ochladenie, aby sa zastavilo varenie vo vnútri a pokračovalo zrážanie bielkovín vyvolané teplom. Ak vynecháte chladenie, budete mať vždy vajcia uvarené natvrdo, niekedy s nepríjemnou zelenkavou vrstvou okolo žĺtka. To je spôsobené pomalým chladnutím alebo príliš dlhým varením.
Prejdime však k príprave konkrétnych druhov varených vajec:
Ako variť vajce na mäkko
Pri varení vajec na mäkko je dôležité vložiť vajcia do vriacej vody. Len tak si môžete byť istí, kedy sa voda okolo vajec začala variť.
Príprava vajíčka na mäkko si vyžaduje minimum času. Vajíčko vopred vyberte z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Potom už len priveďte vodu do varu, vložte vajcia do vriacej vody (použite hlbšiu polievkovú lyžicu) a zapnite časovač. A sledujte 5 minút, aby ste dosiahli skvelý výsledok.
Po piatich minútach je bielok pevný, žĺtok tekutý, skrátka mäkký. Okamžite ochlaďte a môžete podávať.
Čo robiť, ak nemáte čas nechať vajcia najprv dosiahnuť izbovú teplotu?
Ak nemáte čas nechať vajcia dosiahnuť izbovú teplotu, dajte ich variť priamo z chladničky. Stačí nastaviť časovač na 6 minút po vložení do vriacej vody.
Ako uvariť vajcia do skla
Vajcia do skla sú vlastne vajcia uvarené na mäkko, ale po uvarení ich hneď olúpete a podávate v kalíšku. V ňom otvoríte bielok tak, aby bol vidieť žĺtok. Pokiaľ ide o nádobu na servírovanie, môže to byť aj šálka, alebo miska.
Vajcia do skla sa často označujú ako „raňajky prezidentov“. Najťažšie je správne načasovať ich prípravu a potom ich rýchlo olúpať. Ako teda postupovať?
Vajcia uvarte na mäkko a ihneď ich ponorte do studenej vody. Nechajte ich niekoľko sekúnd odstáť, ale potom ich začnite lúpať tesne pod hladinou vody. Voda vám pomôže, aby ste necítili teplo zo škrupiny vajíčka, a tiež zabráni tomu, aby sa vám škrupina prilepila na prsty.
Keď sa dostanete približne do polovice vajíčka, vezmite kávovú alebo čajovú lyžičku (v závislosti od veľkosti vajíčka) a lyžičku zasuňte tesne pod škrupinu. Potom len pohybujte lyžicou do strán – krúživým pohybom uvoľnite vajce zo škrupiny.
Ak ho rozbijete nešikovnosťou, nevadí. Bielok by ste aj tak rozrezali, aby žĺtok bol vidieť. A nezabúdajte: majstrom sa môžete stať len cvičením!
Ako uvariť vajce na tvrdo
Vajcia uvarené natvrdo sú najjednoduchšie z celej skupiny varených vajec. Nevyžaduje si žiadne špecifické postupy. A tolerancia času varenia je tu pomerne široká. Môžete začať aj so studenou vodou a studenými vajcami priamo z chladničky.
Vložte ich do vody, priveďte do varu a varte asi 8 – 9 minút, aby bol žĺtok tuhý. Ak dávate vajcia do vriacej vody, prestaňte variť približne po 10 minútach, aby boli vajcia dostatočne uvarené.
Neboli by to však vajcia, keby aj v tomto prípade nedošlo k nejakému vylepšeniu. Skúste dať vajcia do studenej vody, priveďte ju do varu a potom vypnite sporák. Vajíčka nechajte v horúcej vode pod pokrievkou asi 10 minút. Budú tiež uvarené natvrdo, ale žĺtok sa nebude toľko vysušovať z nadmerného varenia.
Ako je možné, že stačí, keď zostane vo vode odstavenej z varu? Je to bielkom, ktorý sa pri teplotách nad 60 stupňov nenávratne zráža. Rovnako ako by sme si mohli zničiť pokožku, keby sme sa ponorili do 60-stupňovej vody na viac ako sekundu. Napríklad šunka sa varí len pri teplote menšej ako 80 stupňov.
A samozrejme, ak voda začne chladnúť (pod vekom), za desať minút neklesne pod 60 stupňov. Niekedy porovnajte dva postupy prípravy vajec uvarených natvrdo. Rozdiel je viditeľný na pohľad a veľmi zreteľný v ústach.
Niektorí ľudia najprv naparujú vajcia
Môžete sa stretnúť aj s postupom, pri ktorom sa vajcia varia v pare 3 minúty. Tá je agresívnejšia ako vriaca voda, takže lepšie prenikne do vajíčka. Varenie v pare prebieha v hrnci s minimálnym množstvom vriacej vody, samozrejme, s pokrievkou. Po 3 minútach pridajte vriacu vodu z kanvice tak, aby boli vajcia úplne ponorené. Zvyšných 7 minút sa varí klasickým spôsobom. Následný postup zostáva rovnaký: vloženie do studenej vody a olúpanie.
Ako pripraviť stratené vajce (pošírované vajce)
Stratené vajcia sa varia bez škrupiny, vyklopené do vody. Výsledkom je biela „hrudka“, ktorá v sebe ukrýva tekutý žĺtok. Stratené vajce sa podáva nielen k omáčkam a polievkam, ale je vynikajúce aj na toasty alebo šaláty, kde žĺtok dodá dresingu chuť.
Na prípravu pošírovaných vajíčok si vždy vyberajte tie najčerstvejšie vajcia! Nie kvôli patogénom, ale kvôli stavu bielku. Čím mladšie je vajce, tým je bielok pevnejší a výsledok varenia lepší. Pri starších vajciach sa vytvoria biele chvostíky a o časť bielka prídete.
Ako pripraviť stratené vajce? Najprv sa pripravte psychicky, pretože nie vždy je prvý pokus úspešný. A vyžaduje si to špeciálne vybavenie (alebo improvizáciu). Budete potrebovať:
- pevné nervy
- vajcia
- vodu
- ocot
- soľ
- dierkovanou naberačkou – ale postačí aj dostatočne veľké sito.
Vezmite si menší hrniec a dajte doň vodu do takej výšky, aby sa do nej mohlo ponoriť vajce. Vodu osolíme a pridáme polievkovú lyžicu octa. Soľ dodá bielku chuť a ocot mu pomôže rýchlejšie sa zraziť.
Vodu priveďte k varu, ale len mierne. Predtým, ako sa voda zohreje, vyklepnite vajce do nádoby: stačí miska alebo hrnček. Pomocou lyžičky roztočte vodu do víru a do jeho stredu vlejte vajce. Stopujte tri minúty.
Počas týchto troch minút musí voda mierne vrieť alebo zostať tesne pod bodom varu. Vďaka víreniu bude mať vajce správny tvar a bielok bude pokrývať žĺtok zo všetkých strán. Tá zostane chránená a vďaka krátkemu pobytu v horúcej vode tekutá.
Po uplynutí troch minút vyberte vajce pomocou dierkovanej naberačky alebo sitka. Nechajte ho odkvapkať. Stačí na tanieri alebo na kuchynskej utierke. Ak ich robíte viac, musíte ich aj tak robiť po jednom. Potom ich však môžete všetky naraz na minútu ponoriť do teplej vody (nie vriacej), aby mali správnu teplotu na podávanie.
Pri konzumácii počítajte s tým, že žĺtok vytečie. Preto bude pohodlnejšie jesť toast so strateným vajíčkom s príborom. Napriek tomu, že toasty sú zvyčajne jedlom, ktoré jeme jednoducho rukami.
Stalo sa vám niekedy, že ste mali vedľa seba varené a surové vajcia? Nič príjemné. Našťastie ich však od seba ľahko rozoznáte. Fyzika vám s tým môže pomôcť. Vajíčka vyložte na kuchynskú dosku, stôl alebo iný rovný pevný povrch s dostatočným priestorom. A roztočte ich.
Vajíčko, ktoré sa rovnomerne otáča, je uvarené. Nie sú v ňom žiadne kvapalné časti, takže nemá čo narušiť otáčanie okolo osi. Okrem toho sa varené vajce rýchlo otáča, nie je v ňom žiadna pohyblivá zložka, ktorá by ho brzdila.
Surové vajce sa otáča podstatne pomalšie a stále sa otáča v nepravidelnom rytme. Je to spôsobené tým, že vnútro vajíčka je tekuté a obsah sa v ňom pohybuje rôznymi spôsobmi, keď naráža na škrupinu a odráža sa od nej, pričom na pohybe vo vnútri vajíčka sa podieľa odstredivá sila.
Stručne povedané: varené vajce sa otáča rýchlejšie a pravidelnejšie. Surové vajcia nie.
Ako olúpať varené vajcia
Existuje veľa tipov na lúpanie vajec. Uveďme ich tu tak, ako ich rôzne popisujú a odporúčajú ľudia na sieti:
- prvým predpokladom úspechu je varenie skôr starších vajec.
- vajcia varte pokiaľ možno tak, že ich vložíte do už vriacej vody.
- ihneď po uvarení vložte vajce do studenej vody a pod vodou poklepávajte na škrupinu, aby sa rozbila a voda sa dostala dovnútra. Ako dlho tu vajcia držať? Najmenej dve minúty. Uľahčíte si tak lúpanie.
- lúpajte tak, že odstránite škrupinu z oboch špičiek vajca. Potom len vyfúknite vnútorný obsah. Upozorňujeme, že tento postup platí pre vajcia s tenkou škrupinou a len pre vajcia, ktoré sú ešte teplá a pružná. Vajíčka s tvrdou škrupinou z chladničky naozaj nevyfúknete.
- vložte uvarené vajce do pohára a pridajte doň trochu vody. Držte pohár tak, aby ste rukou prekryli otvor. A silno ním zatraste – vajíčko vám bude narážať do ruky, ale hlavne do stien pohára. Škrupina sa vďaka sklu rozbije, a vďaka vode sa oddelí od vajíčka, takže už len stačí vybrať – a vajíčko bude olúpané. Aj v tomto prípade sa to týka tenších škrupín vajec z farmárskeho chovu.
- vajíčka uvarené natvrdo poklepkávajte a vaľkajte na kuchynskej doske jemným tlakom dlane. Tým sa škrupina na mnohých miestach rozbije, ale membrána zostane neporušená, čo uľahčuje lúpanie.
- vajce uvarené natvrdo rozrežte na polovicu a vylúpnite lyžičkou.
- olúpte len špičku vajíčka, najlepšie tupú stranu, kde je vzduchová bublina. Odstráňte membránu a opatrne oddeľte zvyšok vajíčka od škrupiny pomocou lyžičky.
Ako dlho vydržia varené vajcia v chladničke
Vajíčka uvarené natvrdo môžete určitý čas skladovať v chladničke. Ostatné druhy varených vajec sa môžu skladovať maximálne jeden deň, ale najlepšie vôbec. Uvarené vajcia vydržia neolúpané približne 6 dní, olúpané vajcia maximálne 3 dni. Varené vajcia však nikdy neukladajte do dverí chladničky.
Sú varené vajcia vhodné na túry?
Škrupina je prirodzenou ochranou vajíčka. Aj keď tá, ktorá bola uvarená, stratila časť svojich schopností. Ak sa však chystáte na túru do prírody, uvarené, neolúpané vajce prežije v batohu celý deň bez ujmy. Dodá vám energiu a bielkoviny, ktoré potrebujete na náročnej ceste.