Šunka je tradičnou veľkonočnou pochúťkou nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách na svete. Ak sa ju chystáte pripravovať doma aj vy, určite nechcete nič pokaziť. V tomto článku sa dozviete, ako si správne vybrať šunku, ako ju uvariť a aké ingrediencie potrebujete pre dokonalý výsledok.
Tipy, ako uvariť tú najlepšiu šunku
Poradíme vám, kde správne kúpiť šunku a ako ju pripraviť. Dozviete sa všetko podstatné, aby si zachovala svoju šťavnatosť a prekrásnu farbu.
Všetci vieme, že najlepšia šunka je tá domáca. Ak máte prístup k domácim výrobkom, siahnite po nich. Priplatíte si možno trošku viac, no môžete mať istotu, že domácou šunkou nikto nepohrdne. Ak ju naservírujte v rámci vašej veľkonočnej hostiny, verte či nie, minie sa vám na tanieri skôr ako sa nazdáte.
Najlepšia časť na šunku je jednoznačne stehno. Zo stehna sa totiž robí šunka najlepšie a je najchutnejšia. Ak nemáte k dispozícii stehno, môžete použiť krkovičku. Po správnom uvarení krkovičky sa vám bude mäso v ústach rozplývať samo. Bravčové pliecko vám neodporúčame, pretože je zvyčajne mastnejšie.
- Ak sa vám nepodarí zohnať domácu šunku, kúpte si šunku voľnú alebo balenú v sieťke. Šunky vo vákuovom balení často obsahujú väčšie množstvo vody.
- V prípade, že nechcete mať v šunke prebytočnú soľ, namočte ju deň pred varením do chladnej vody.
- Keď si vyberiete a kúpite šunku v sieťke, nezabudnite na to, že pred varením treba sieťku strhnúť zo šunky. Po varení sa totiž sieťka ťažko odstraňuje.
- Ak budete šunku servírovať hneď po uvarení, najlepšie je zabaliť ju buď do mikroténového vrecúška, alebo alobalu, aby vám nevyschla.
- Odporúčame uchovávať šunku na chladných miestach, napríklad v chladničke alebo studenej komore, aby sa vám nepokazila.
- Ak vám zostane šunka nazvyš, pripravte si k nej zapekané zemiaky či cestoviny alebo z nej urobte šunkovú nátierku.
Varená šunka ako hlavná pochúťka veľkonočnej kuchyne
Ak sa niekto opýta, aké jedlo nám napadne, keď sa povie Veľká noc, hneď si pomyslíme na varenú šunku spolu s klobáskami, vajíčkami a rôznymi druhmi syrov a farebnou zeleninou. V tejto časti článku vám prezradíme, ako si môžete doma uvariť veľkonočnú šunku sami. Nie je to maškrta, ktorú by sme vám odporučili jesť stále, pretože obsahuje veľa kalórii, no raz za ten rok si ju predsa dopriať môžete.
Budete potrebovať
- 1,5 kg údenej šunky
- 2 dcl bieleho vína
- 2 ks cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 8 guličiek nového korenia celého
- 1ks bobkového listu
Postup
Najdôležitejšie je odvážiť si šunku pred varením, aby ste následne vedeli, ako dlho ju máte variť. Predtým, ako si odváženú šunku vložíte do vody, pridajte do hrnca všetky dochucovacie ingrediencie ako biele víno, cibuľu, cesnak, bobkový list a celé čierne korenie. Víno zvoľte podľa vlastnej chuti, suché alebo polosuché, no musí byť biele.
Následne nechajte vodu zovrieť tak, aby vám bublala. Keď voda začne vrieť, môžete do nej vložiť šunku. Pri vysokej teplote ju nechajte variť cca 3 minúty. Následne intenzitu znížte a nechajte všetko prevárať na miernom stupni. Týmto procesom docielite, že vám šunka zostane vo vnútri šťavnatá.
Základom správne uvarenej šunky je dĺžka varenia. Ak máte 1 kg šunky, varte ju na miernom stupni približne 1 hodinu. Čím je šunka ťažšia, tým dlhšie varenie si bude vyžadovať. Šunku vždy varte radšej v klasickom hrnci ako v tlakovom. Ak by ste ju varili v tlakovom hrnci, zostala by suchá, a tým pádom by stratila svoju šťavnatú chuť a kvalitu. Taktiež ju netreba dlho variť ani v normálnom hrnci.
Tip na záver: Šunku po uvarení nechajte vychladnúť. Ak by ste ju krájali teplú, mohla by sa vám rozpadnúť.