Mnohé rodiny si nevedia predstaviť vianočné sviatky bez vianočnej kapustnice. V niektorých domácnostiach rozvoniava na Štedrý večer, v iných na prvý sviatok vianočný. A niektoré rodiny si ju radi pripravujú až počas silvestrovských osláv. My sme pre vás nachystali recept na tradičnú vianočnú kapustnicu spolu s tipmi, ako vylepšiť jej chuť.
Ako pripraviť vianočnú kapustnicu?
Príprava vianočnej kapustnice je jednoduchá a pomocou nášho receptu ju hravo zvládnete. Recept si však môžete mierne upraviť. Ak napríklad uprednostňujete vegetariánsku verziu, vynechajte údené mäso a klobásu.
Ingrediencie:
- 1x balenie kyslej kapusty
- 1x šálka sušených lesných hríbov
- 50 g sušených sliviek
- 200 g údeného mäsa
- 2x klobásy
- 2x polievková lyžica oleja
- 2x čajová lyžička sladkej papriky
- 2x strúčiky cesnaku
- 4x bobkový list
- Čierne korenie a soľ podľa chuti
- 1x veľká cibuľa
- 2x polievková lyžica hladkej múky
- 1x šálka kyslej smotany
Postup:
Pred samotným varením si nezabudnite prichystať všetky suroviny, väčší hrniec, varechu, dosku na krájanie a ostrý nôž.
Pripravíme si suroviny
Sušené hríby opláchneme vo vode a necháme ich chvíľu odstáť. Kyslú kapustu si najskôr scedíme a šťavu z nej si odložíme bokom. Scedenú kapustu nasekáme na menšie kusy. Kapustu ochutnáme a keď sa vám zdá príliš kyslá, prepláchneme ju pod studenou tečúcou vodou. Nepreplachujeme ju však dlho, aby sa nevytratila jej typická chuť a aróma.
Suroviny vložíme do hrnca a varíme
Vyberieme si veľký hrniec, do ktorého vložíme kyslú kapustu, údené mäso, klobásu, čierne korenie, bobkový list, soľ a hríby. Všetky suroviny zalejeme vodou a necháme ich variť 1 hodinu na miernom ohni.
Vytiahneme mäso s klobásou
Po 1 hodine vytiahneme údené mäso spolu s klobásou. Mäso nakrájame na kocky a klobásu nakrájame na kolieska. Nakrájanú klobásu vrátime aj s nakrájaným mäsom späť do hrnca. Do kapustnice pridáme aj nakrájané sušené slivky a roztlačené strúčiky cesnaku. Všetko spolu premiešame a varíme ešte 30 minút.
Pripravíme zápražku
Vo veľkej panvici si na strednom ohni rozohrejeme olej, prípadne masť. Veľkú cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Nakrájanú cibuľu vložíme na rozohriatu panvicu a smažíme ju dozlatista. Potom ju posypeme múkou a sušenou sladkou paprikou. Všetko spolu smažíme približne 2 minúty za stáleho miešania. Vznikne nám hustá zápražka, ktorú pridáme do kapustnice.
Môžeme pridať šťavu z kapusty
Kapustnicu ochutnáme. Ak sa nám zdá málo kyslá, pridáme šťavu z kyslej kapusty a privedieme kapustnicu do varu.
Servírovanie
Kapustnicu servírujeme v miske alebo tanieri a na vrch pridáme 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany. Ku kapustnici môžeme ponúknuť aj chrumkavý domáci chlieb, napríklad zdravý kváskový.
Tipy na vylepšenie kapustnice
Recept na vianočnú kapustnicu si môžete zmeniť alebo dokonca vylepšiť. Prinášame vám zopár tipov, ako na to.
Pridajte ovocie
Experimentujte s rôznymi chuťami a pridajte do kapustnice ovocie. Okrem sušených sliviek, ktoré sme uviedli v recepte, môžete na dochutenie použiť aj sušené jablká alebo hrušky. Vložte ich do kapustnice 30 minút pred jej dovarením.
Použite vývar
Ak chcete, aby mala vaša vianočná kapustnica výraznejšiu chuť, pridajte do nej namiesto vody vývar z údeného mäsa.
Kapustnica bez mäsa
V mnohých rodinách je zvykom držať na Vianoce pôst. Recept, ktorý sme pre vás pripravili, môžete použiť aj na prípravu bezmäsitej kapustnice. Stačí, keď do nej nepridáte údené mäso s klobásou a budete ju variť o 30 minút kratšie. V konečnom dôsledku vám bude takáto kapustnica možno chutiť aj o čosi viac.
Zahustite polievku zemiakom
Namiesto zápražky z múky môžete na zahustenie použiť nastrúhaný zemiak. Ide o zdravšiu a pre niekoho aj chutnejšiu alternatívu. Do kapustnice môžete pridať aj varené zemiaky v šupke. Stačí ich uvariť v oddelenom hrnci, očistiť, nakrájať na kocky a pridať do kapustnice tesne pred jej dovarením.
Upozornenie: Nikdy nevarte zemiaky v hrnci spolu s kyslou kapustou. Zostali by na povrchu tvrdé aj po niekoľkých hodinách varenia.