S blížiacou sa Veľkou nocou sa vždy spája aj plánovanie jedálneho lístka. Prichystali sme si pre vás lahodné recepty od tradičnej veľkonočnej baby až po chutnú špenátovú polievku, ktorá sa skvele hodí na Zelený štvrtok. Pripravte sa na najlepšie veľkonočné sviatky s týmito skvelými receptami, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.
Veľkonočná baba
Medzi najtradičnejšie veľkonočné jedlá na Slovensku nepochybne patrí veľkonočná baba. Zvykneme ju podávať po pôstom Veľkom piatku.
Budeme potrebovať:
- 1PL masti
- 10 ks rožkov
- 50 g petržlenovej vňate
- 10 ks vajec
- 500 g údeného mäsa
- 200 ml mlieka
- Soľ
- Korenie
Postup:
Najskôr si nakrájame rožky a údené mäso na malé kúsky. Končeky z rožkov odstránime. Petržlenovú vňať nakrájame úplne nadrobno. Rozbijeme 10 vajec, pričom žĺtka si oddelíme od bielkov. Nakrájané rožky zalejeme vývarom a mliekom, aby zmäkli. Zaliate rožky poriadne premiešame. Potom pridáme petržlenovú vňať. Do žĺtkov dáme korenie a soľ, aby sme túto zmes následne vyliali na rožky. Nezabudneme ani na údené mäso a všetko spolu dobre premiešame.
Do misky s bielkami dáme štipku soli a vymiešame tuhý sneh. Celý plech si dobre vymastíme bravčovou masťou. Na plech umiestnime zmes s rožkami spolu so snehom a zľahka premiešame. Rúru si rozohrejeme cca na 200 stupňov, vložíme do nej plech a pečieme 20 až 25 minút. Po upečení môžeme babu servírovať za tepla alebo aj po vychladnutí.
Špenátová polievka
Na zelený štvrtok pred Veľkou nocou sa obvykle varilo niečo zelené – ako napríklad špenát, šťavel alebo žihľava. Preto vám prinášame tento recept na lahodnú špenátovú polievku.
Budeme potrebovať:
- 1 ks cibule
- 3 PL masla
- 400 g mrazeného nakrájaného špenátu
- 1 PL hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 40 g nastrúhaného parmezánu
- 1 ks vajce
- Soľ
- Korenie
Postup:
V hrnci si na masle do zlatista opražíme nakrájanú cibuľu. Do hrnca vložíme špenát a necháme ho dusiť 10 minút. Za stáleho miešania začneme do hrnca dávať múku. Robíme to pomaly, aby nám nevznikli hrudky. Ďalej si pridáme zeleninový vývar, mlieko a korenie na dochutenie. Polievku varíme na ohni 20 minút. Následne si ju ručným mixérom vymixujeme dohladka.
V miske zmiešame šľahačku, vajce a parmezán. Vymiešanú zmes vlejeme do polievky a poriadne miešame. Polievku varíme za stáleho miešania dovtedy, kým nám nezhustne. Po uvarení ju môžeme servírovať s krutónmi.
Fánky ako dezert
Fánky patria medzi tradičné pochutiny od našich babičiek. Pripravujeme ich na fašiangy. Veľa ľudí ich však zvykne robiť aj na Veľkú noc.
Budeme potrebovať:
- 400 g polohrubej múky
- 1 KL soli
- 1 PL masla
- 2 ks žĺtkov
- 1 PL kryštálového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 2 PL rumu
- 200 ml kyslej smotany
- Olej
- Práškový cukor
Postup:
Múku si preosejeme do väčšej misky a zmiešame ju so soľou, kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Ďalej pridáme postrúhané maslo, žĺtka, rum a smotanu. Všetky ingrediencie zapracujeme do cesta, ktoré zakryjeme utierkou a necháme odležať 1 hodinu. Ak je cesto odležané, na pomúčenej doske si ho rozvaľkáme tak, aby malo hrúbku približne 3 mm.
Radielkom vykrojíme štvorce a do stredu narežeme otvor, cez ktorý prevlečieme jeden rožtek cesta. Fánky vyprážame celé ponorené v rozpálenom oleji. Ak majú zlatistú až bledohnedú farbu, sú hotové. V takom prípade ich vyberieme z oleja a necháme odkvapkať na servítke, ktorá vsiakne nadbytočný olej. Pred podávaním môžeme fánky posypať práškovým cukrom. A máme hotovo!