Už vás nebavia jednotné mydlá kupované v obchode? Poďme si vyrobiť vlastné mydlo od základu. Môžete sa hrať s bylinkami, farbivami a aromatickými olejmi. Ale pozor, je to návykové!
Domáce mydlo pre začiatočníkov a pokročilých
Existujú dva spôsoby výroby mydla doma. Buď môžete použiť hotovú mydlovú zmes, pri ktorej sa len pohráte so zložkami, aby ste vyladili konečný produkt, alebo si môžete mydlo vyrobiť od nuly.
Zatiaľ čo prvá možnosť slúži ako príjemná zábava pre všetkých, vrátane detí, druhá si vyžaduje dodržiavanie bezpečnostných postupov, pretože zmes vzniká aj s pridaním žieravého hydroxidu sodného. Ak teda chcete vyrobiť originálny darček alebo hľadáte pre svoje deti program na tvorbu, určite je lepšie zvoliť si hotovú zmes. Ak si chcete vyskúšať výrobu mydla v jeho pôvodnej podobe, oblečte si ochranný výstroj a pustite sa do výroby lúhového mydla.
Čo budete potrebovať na výrobu mydla?
Okrem základných ingrediencií, o ktorých si povieme v nasledujúcich odsekoch, budete v ideálnom prípade potrebovať kuchynskú váhu, dva hrnce, varešku na miešanie zmesi, naberačku, teplomer a potom tiež formy, do ktorých mydlo nalejete, aby mohlo vychladnúť. V prípade lúhovej verzie si budete musieť pripraviť aj ochranné pomôcky a lakmusový papierik na záverečnú kontrolu pH.
Formy sú rôzne, od prírodných motívov cez geometrické tvary až po rôzne postavy. Ich kúpa býva drahšia a oplatí sa ich kúpiť, ak chcete vyrábať domáce mydlo častejšie. Na začiatok môžete použiť formu na srnčí chrbát alebo formu na tortu, ktorú vysteliete papierom na pečenie, a nalejete do nej zmes. Keď mydlo stuhne, nakrájate ho na plátky a máte hotovo.
TIP: Nepoužívajte kovové formy, mydlo sa z nich po vychladnutí veľmi ťažko vyberá.
Výroba mydla z hotovej zmesi
Príprava mydla z hotovej mydlovej hmoty je naozaj jednoduchá, potrebujete len niekoľko základných ingrediencií:
- glycerínovú mydlovú hmotu, ktorú môžete kúpiť buď priehľadnú, polopriehľadnú, alebo bielu,
- arómy, bylinky alebo éterické oleje na prevoňanie mydla,
- farbivá určené špeciálne na výrobu mydiel,
- odstraňovač bublín, aby ste získali pevné mydlo bez nežiaducich bublín.
Postup krok za krokom
- Mydlovú zmes rozpustite v hrnci vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre (400-600 W). Zmes sa rozpustí rýchlejšie, ak ju predtým nahrubo nastrúhate. Teplota by mala dosiahnuť maximálne 80 °C, pre lepšiu predstavu použite teplomer. Dávajte pozor, aby sa hmota nerozvarila!
- Do rozpustenej zmesi nakvapkajte farbivo a arómu (stačí 2-3 kvapky na 100 g zmesi) a dobre premiešajte, aby sa prísady spojili.
- Zmes nalejte do foriem a v prípade potreby ju postriekajte prípravkom na odstraňovanie bublín.
- Keď zmes trochu vychladne, dajte formičky na chladné miesto a nechajte mydlo stuhnúť.
- Po 24 hodinách je mydlo pripravené na vybratie z foriem.
Ak chcete byť pri výrobe mydla kreatívnejší, pridajte do rozpustenej zmesi rôzne ďalšie prísady. Či už sú to dekoratívne sušené kvety, alebo napríklad škorica a mletá káva, ktoré slúžia ako peeling. Podobne môžete do formičiek naskladať rôzne mušle a potom na ne naliať zmes alebo čiastočne stuhnuté mydlo ozdobiť pridaním inej farebnej zmesi, čím vytvoríte efekt žíhaného mydla. To, či vyrobíte prírodné mydlo na zjemnenie pokožky alebo dekoratívne mydlo vhodné ako darček, závisí od použitých ingrediencií.
TIP: Ak chcete zaliať do mydla rôzne predmety, vyberte priehľadnú mydlovú hmotu, ak chcete, aby tvar formy vynikol, použite nepriehľadnú hmotu.
Výroba mydla bez hotovej mydlovej hmoty
Výroba mydla bez mydlovej hmoty je tak trochu alchýmia. Hlavnou surovinou je hydroxid sodný, ktorý je silnou žieravinou. Takže stačí malá odchýlka od receptu a namiesto lúhového mydla budete mať žieravé mydlo.
Najmä na začiatku dodržiavajte osvedčené postupy a suroviny starostlivo odvážte na gramy, aby vždy došlo k správnej reakcii zásad (hydroxidu) a kyselín (olejov a masiel) a aby sa suroviny zmydlili (premenili na mydlo a glycerín).
Na internete môžete nájsť aj kalkulačku mydla, ktorá vám pomôže pri tvorbe vlastných receptov. Na začiatok však vyskúšajte osvedčený návod, ktorý sme pre vás pripravili.
Na prípravu mydla potrebujete tieto ingrediencie:
- 500 g olivového oleja,
- 300 g kokosového oleja,
- 200 g bambuckého masla,
- 143 g hydroxidu sodného,
- 385 ml destilovanej vody,
- prírodné esenciálne oleje a bylinky podľa výberu.
Ďalej si pripravte vhodnú nádobu na varenie, teplomer, formy a tiež ochranné pomôcky, bez ktorých to nepôjde. Vždy pamätajte, že hydroxid je žieravina. Ochranné okuliare, gumené rukavice a odev s dlhými rukávmi sú absolútnou nevyhnutnosťou. Aby ste sa vyhli vdychovaniu výparov, majte zapnutý odsávač pár alebo otvorené okno. Pri správnom postupe sú riziká len minimálne, ale aj tak sa oplatí prípravu nepodceniť.
Ideme na to!
- V jednej nádobe odvážte hydroxid sodný s presnosťou na gram a v druhej odvážte destilovanú vodu. Potom hydroxid postupne primiešajte do vody. Nikdy nie naopak! Ak na hydroxid nalejete vodu, spení sa a môže vás popáliť.
- Zmes miešajte, kým neuvidíte, že sa hydroxid úplne rozpustil. Pri reakcii hydroxidu s vodou sa zmes zahreje na 90 °C a začnú sa uvoľňovať výpary, ktoré by ste sa mali snažiť vyvetrať, aby ste ich nevdýchli.
- Počkajte, kým teplota neklesne na približne 35-38 °C.
- Medzitým zahrejte tuhé tuky vo vodnom kúpeli a potom pridajte olej. Oleje a zmes z destilovanej vody a hydroxidu sodného by mali mať podobnú teplotu.
- Zmes hydroxidu za stáleho miešania primiešajte do olejov. Nie naopak! V tejto fáze zmes zmení farbu a štruktúru – stane sa mydlovou.
- Zmes miešajte, kým nie je dostatočne hustá. Keď sa na povrchu začne objavovať stopa po vareške, konzistencia je správna. Dá sa to prirovnať napríklad k pudingu. Ak nie je dobre premiešané, mydlo bude žieravé. Ak je emulzia správna, nemal by sa na jej povrchu hromadiť olej, ak sa nechá niekoľko minút stáť.
- Teraz je čas prevoniať ho olejmi alebo bylinkami, prípadne ho zafarbiť špeciálnymi farbami.
- Naposledy zmes premiešajte a nalejte ju do formy, ktorú zakryjete, aby zostala teplá (môžete ju tiež zabaliť do deky, aby teplota klesala ešte pomalšie), a nechajte mydlo postupne vychladnúť.
- Po 24 hodinách vyberte mydlo z formy, ak ste použili napríklad formu na srnčí chrbát, nakrájajte ho na požadovanú veľkosť a uložte na dobre vetrané miesto.
- Mydlo nechajte schnúť a zrieť aspoň mesiac. Počas tohto procesu sa pH stále mení a v ideálnom prípade by sa malo pohybovať medzi 7 a 9. Radšej skontrolujte lakmusovým papierikom, či je všetko tak, ako má byť.
Základné oleje a tuky na použitie v mydle
Domáce mydlo možno vyrobiť prakticky z akéhokoľvek tuku, či už živočíšneho alebo rastlinného. Každý tuk však potrebuje iné množstvo hydroxidu sodného. Na to slúži vyššie spomínaná mydlová kalkulačka.
Aby ste si mohli vyrobiť mydlo podľa svojich potrieb, je dobré poznať aj vlastnosti jednotlivých olejov. Najlepšie je kombinovať oleje tak, aby sa navzájom dopĺňali. Najprv sa však bližšie pozrite na vlastnosti základných olejov používaných na výrobu mydla.
Olivový olej
Olivový olej je základom na výrobu mydla. Je stabilný a nepokazí sa rýchlo, vydrží až 2 roky bez oxidácie. Mydlá sú mierne zelené a pomerne tvrdé, ale rýchlo sa zmývajú. Má vysoký obsah nenasýtených kyselín a výsledné mydlo je jemné a nedráždi pokožku. Na druhej strane sa vo vode rýchlo rozpúšťa, takmer nepení a príliš neodmasťuje. Je vhodné na umývanie tela, nie na umývanie špinavých a mastných rúk.
Kokosový olej
Mydlo z kokosového oleja je biele, tvrdé a veľmi dobre pení. Je dokonca taký odolný, že vydrží roky bez oxidácie a pomáha stabilizovať aj menej odolné oleje. Na druhej strane sa ľahko rozpúšťa a rýchlo sa zmýva. Kokosový olej obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny a má veľmi dobré čistiace vlastnosti, ktoré však spôsobujú odmastenie pokožky. Preto je lepšie používať ho spolu s iným výživnejším olejom.
Bambucké maslo
Bambucké maslo vytvára odolné tvrdé mydlo, ktoré sa nerozpúšťa tak ľahko ako mydlá z olivového alebo kokosového oleja. Keď sa však namočí, celkom ľahko sa vymydlí. Pení menej, ale pena je hustá a krémová. Na rozdiel od predchádzajúcich olejov sa rozpúšťa pri vyššej teplote, konkrétne pri 36 °C, takže pri výrobe mydla s vyšším podielom bambuckého masla je potrebná vyššia teplota, ideálne nad 40 °C.
Pôvodne sa používal ako náhrada palmového oleja, ktorý je z ekologického hľadiska veľmi sporný. Vlastnosti v mydle sú veľmi podobné, ale bambucké maslo obsahuje viac prospešných látok, vďaka čomu sa výborne hodí na starostlivosť o citlivú pokožku. Je to stabilný tuk a vydrží roky bez oxidácie.
Kakaové maslo
Kakaový tuk je základom pre trvanlivé mydlá s krémovou penou. Mydlo sa nerozmočí tak ľahko ako iné tuky a vydrží dlhé roky bez oxidácie. Príjemne vonia a vyživuje aj suchú a citlivú pokožku. Kakaové maslo sa výborne hodí do telových mydiel aj mydiel na tvár. Tento tuk sa rozpúšťa pri teplote 33 °C, a ak vyrábate mydlo s vyšším podielom v recepte, nezabudnite, že pri výrobe je potrebné zvýšiť teplotu nad 40 °C.
Výber olejov podľa použitia mydla
Pri výrobe vlastnej receptúry si najprv premyslite, na čo budete mydlo používať.
- Mydlo na ruky ideálne veľmi pení, nezmáča sa tak rýchlo, čistí, ale nevysušuje.
- Mydlo na telo nemusí byť také odolné a odmasťujúce ako mydlo na ruky, dôležité je, aby nevysušovalo pokožku a vyživovalo ju.
- Mydlo na tvár musí byť mimoriadne jemné a nedráždivé.
Ak ešte nemáte skúsenosti s výrobou mydla, držte sa pomeru 50 % tuhých tukov a 50 % olejov. Vyššie uvedené oleje sa najčastejšie používajú ako základ. Potom ich vhodne dopĺňajú napríklad:
- mandľový olej, ktorý zjemňuje pokožku a podporuje penivosť mydla,
- jojobový olej, ktorý pomáha regenerovať pokožku,
- ricínový olej, vďaka ktorému je pena krémovejšia (nie je vhodný pre detské mydlá alebo mydlá na tvár),
- sójový olej, ktorý zlepšuje penivý účinok,
- olej z ryžových otrúb s protizápalovými a upokojujúcimi vlastnosťami,
- konopný olej, ktorý podporuje hojenie pokožky (vhodný aj na psoriázu, ekzémy, vredy predkolenia…).
Môžete použiť aj celý rad ďalších olejov, od nechtíkového cez avokádový až po marhuľový alebo olej z hroznových jadierok. Zistite sami, čo je pre vašu pleť najlepšie.
Aké ďalšie zložky možno do mydla pridať
Ak vyrábate prírodné mydlo na rozmaznávanie pokožky, môžete pridať rôzne ďalšie zložky. Medzi najbežnejšie patrí mlieko (kozie, ovčie, kravské a rastlinné), jogurt, med, včelí vosk, hodváb, rôzne íly, kvetinové vody alebo dokonca lanolín. Výroba mydla musí byť vždy prispôsobená použitej surovine. Viac o tom nabudúce.