O tom, že kvások v sebe skrýva nespočetne veľa zdravotných benefitov niet pochýb. Aby sa však založenie kvásku naozaj podarilo, je potrebné dodržať určitý postup. Pretože len z kvalitného kvásku upečiete naozaj dobrý a chrumkavý chlebík.
Kvások známy aj „divoké kvasnice“ je druh kypridla, vďaka ktorému je pečivo nadýchané, mäkké a lepšie stráviteľné. Skladá sa len z 2 ingrediencií, a to z múky a vody. Takto spravený kvalitný kvások sa pridáva do cesta, v ktorom ho naplní bublinkami, ktoré mu pri pečení dodajú nadýchaný efekt.
Aké sú výhody kvalitného domáceho kvásku?
- produkty z kvásku sú ľahšie stráviteľné, výživné a nenafukujú,
- majú dlhšiu trvanlivosť,
- domáci kvások je úplne bez chémie,
- má nižší glykemický index a odkysľuje organizmus,
- zlepšuje problematickú pleť (problémy s akné),
- produkty z kvásku sú vhodné aj pre deti od prvých príkrmov či pre histamikov.
Ako založiť celozrnný kvások krok za krokom
Kvások je živý organizmus zložený z niekoľko stoviek až miliónov baktérií, ktoré potrebujú približne 14 dní na svoje dostatočné namnoženie. Na prípravu celozrnného kvásku u vás doma budete potrebovať ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, vodu, pohár na zaváranie a viečko na pohár.
Náš tip: Ako doma skladovať rôzne potraviny?
Postup založenia kvásku
V 1. deň, najlepšie skoro ráno si v sklenenom pohári zmiešajte 15 g celozrnnej ražnej múky s 30 g vody a jablkom. Večer do pohára pridajte ďalších 15 g múky a 30 g vody a dôkladne zmes premiešajte. Jablko už znova nepridávajte. Na 3. deň proces ráno a večer zopakujte, ale už bez pridania jablka.
4. deň ráno odoberte do druhého pohára asi 60 g múčnej zmesi bez jablka a primiešajte 30 g vody a 30 g ražnej chlebovej múky. Večer znova pridajte do pohára 30 g múky a 30 g vody.
Medzi 5. až 14. dňom kŕmte zmes už len 1-krát denne ako na 4. deň. A to až do chvíle, kým vám nezačne kvások pravidelne rásť.
Nezabudnite, že vždy po doplnení múky a vody je potrebné si fixkou na pohári zaznačiť, v akej výške sa nakŕmený kvások nachádza. Druhou čiarkou si zas poznačte, kde sa kvások nachádza tesne pred ďalším kŕmením – najedený kvások. Zo začiatku budú rozdiely väčšie, postupne sa však ustália.
Že je kvások už hotový zistíte tak, že po ďalšom kŕmení počas 1 až 4 hodín zdvojnásobí svoj objem. V prípade, ak by svoj objem nezdvojnásobil, je potrebné pokračovať v kŕmení každých 12 hodín.
Kvások počas pestovania skladujete pri izbovej teplote, bez priameho slnečného žiarenia a s voľne položeným viečkom na pohári. Po vypestovaní si z neho odoberte 2 až 3 polievkové lyžice do menšieho uzatvárateľného pohára a dajte do chladničky. A to predstavuje ten materský kvások, ktorý ste si tak úpenlivo 14 dní sami pestovali.
Náš tip: Ako vybrať chladničku?
Kvások Lievito madre a kvások z bezlepkovej múky
Neexistuje len kvások ražný či pšeničný, ale existujú aj iné alternatívy, ktoré môžete pri kváskovaní vyskúšať.
Lievito madre, na Slovensku známy ako kvásková mama, pochádza z Talianska. Ide o tuhý kvások, ktorý je výborný na sladké pečenie a pšeničné pečivo. Chuťovo nie je tak „kyslý“ ako ražný kvások. Keďže je hustejší ako klasický kvások, kvasí oveľa pomalšie.
Ak máte naopak intoleranciu na lepok, bude pre vás v tomto prípade vhodnejší bezlepkový kvások. Výroba bezlepkového kvásku sa podstatne nelíši od toho lepkového. Oba vznikajú z múky a vody a pracujú na rovnakom princípe. Dokonca na výrobu kvalitného bezlepkového kvásku potrebujete len 7 dní. Jediný rozdiel je v tom, že na výrobu tohto typu kvásku potrebujete buď pohánkovú, ryžovú alebo kukuričnú múku.