Home Look
  • Ako vybrať
    • Miestnosti
      • Kuchyňa
        • Ako vybrať gratinovaný drez
      • Kúpeľna
        • Ako vybrať hydromasážnu vaňu
        • Ako vybrať sprchový panel
        • Ako vybrať voľne stojacu vaňu
      • Obývačka
        • Ako vybrať leňošku
        • Ako vybrať sedaciu súpravu
        • Ako vybrať rozkladaciu pohovku
      • Spálňa
        • Ako vybrať jednolôžko
        • Ako vybrať komodu
        • Ako vybrať matrac
        • Ako vybrať obliečky na leto
        • Ako vybrať prehoz
        • Ako vybrať sklápaciu posteľ
        • Ako vybrať šatníkovú skriňu
    • Produkty
      • Ako vybrať budík a hodiny
      • Ako vybrať kancelársku stoličku
      • Ako vybrať kukučkové hodiny
      • Ako vybrať obrazy
      • Ako vybrať rolety
      • Ako vybrať tapetu
      • Ako vybrať záclony
      • Ako vybrať zrkadlo
    • Spotrebiče
      • Ako vybrať digestor
      • Ako vybrať gril
      • Ako vybrať chladničku
      • Ako vybrať podlahové kúrenie
      • Ako vybrať smoothie mixér
      • Ako vybrať sušičku
      • Ako vybrať vysávač
      • Ako vybrať umývačku riadu
  • Lifestyle a zdravie
    • Lifestyle
    • Zdravie
    • Móda
    • Krása
  • Pre deti
    • Výchova
    • Detská izba
      • Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku
      • Ako vybrať detskú ohrádku
      • Ako vybrať detský koberec
      • Ako vybrať detský matrac
      • Ako vybrať detskú posteľ
      • Ako vybrať dojčiaci vankúš
      • Ako vybrať poschodovú posteľ
      • Ako vybrať detské topánky
  • Bývanie
    • Exteriér
      • Záhrada
        • Ako vybrať záhradné ohnisko
      • Balkón
        • Ako vybrať slnečník
      • Terasa
      • Pestovanie rastlín
        • Ako vybrať izbové rastliny
    • Interiér a nábytok
      • Obývacia izba
      • Kuchyňa a jedáleň
      • Spálňa
      • Kúpeľňa a záchod
      • Šatňa a predsieň
    • Upratovanie a údržba domácnosti
    • Financie a hypotéka na bývanie
    • Tipy pre domov
    • Dekorácie a doplnky
    • Domáca pohoda
  • Recepty a varenie
Obľúbené články
  • Vyrobte si interiérové ​​dekorácie zo sušených kvetov

    Vyrobte si interiérové ​​dekorácie zo sušených kvetov

    18 októbra, 2017
  • Dve a viac detí v detskej izbe

    Dve a viac detí v detskej izbe

    18 októbra, 2017
  • Usaďte návštevu do sedacích vakov

    Usaďte návštevu do sedacích vakov

    18 októbra, 2017
  • Posteľ s nebesami sa stane okrasou spálne

    Posteľ s nebesami sa stane okrasou spálne

    18 októbra, 2017
  • Ako si vykúriť bývanie

    Ako si vykúriť bývanie

    18 októbra, 2017
Home Look
  • Ako vybrať
    • Miestnosti
      • Kuchyňa
        • Ako vybrať gratinovaný drez
      • Kúpeľna
        • Ako vybrať hydromasážnu vaňu
        • Ako vybrať sprchový panel
        • Ako vybrať voľne stojacu vaňu
      • Obývačka
        • Ako vybrať leňošku
        • Ako vybrať sedaciu súpravu
        • Ako vybrať rozkladaciu pohovku
      • Spálňa
        • Ako vybrať jednolôžko
        • Ako vybrať komodu
        • Ako vybrať matrac
        • Ako vybrať obliečky na leto
        • Ako vybrať prehoz
        • Ako vybrať sklápaciu posteľ
        • Ako vybrať šatníkovú skriňu
    • Produkty
      • Ako vybrať budík a hodiny
      • Ako vybrať kancelársku stoličku
      • Ako vybrať kukučkové hodiny
      • Ako vybrať obrazy
      • Ako vybrať rolety
      • Ako vybrať tapetu
      • Ako vybrať záclony
      • Ako vybrať zrkadlo
    • Spotrebiče
      • Ako vybrať digestor
      • Ako vybrať gril
      • Ako vybrať chladničku
      • Ako vybrať podlahové kúrenie
      • Ako vybrať smoothie mixér
      • Ako vybrať sušičku
      • Ako vybrať vysávač
      • Ako vybrať umývačku riadu
  • Lifestyle a zdravie
    • Lifestyle
    • Zdravie
    • Móda
    • Krása
  • Pre deti
    • Výchova
    • Detská izba
      • Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku
      • Ako vybrať detskú ohrádku
      • Ako vybrať detský koberec
      • Ako vybrať detský matrac
      • Ako vybrať detskú posteľ
      • Ako vybrať dojčiaci vankúš
      • Ako vybrať poschodovú posteľ
      • Ako vybrať detské topánky
  • Bývanie
    • Exteriér
      • Záhrada
        • Ako vybrať záhradné ohnisko
      • Balkón
        • Ako vybrať slnečník
      • Terasa
      • Pestovanie rastlín
        • Ako vybrať izbové rastliny
    • Interiér a nábytok
      • Obývacia izba
      • Kuchyňa a jedáleň
      • Spálňa
      • Kúpeľňa a záchod
      • Šatňa a predsieň
    • Upratovanie a údržba domácnosti
    • Financie a hypotéka na bývanie
    • Tipy pre domov
    • Dekorácie a doplnky
    • Domáca pohoda
  • Recepty a varenie
  • Recepty a varenie
  • Zdravie

Ako založiť kvások: Viete, ako sa robi kvások?

  • 29 novembra, 2021
  • Homelook.sk

O tom, že kvások v sebe skrýva nespočetne veľa zdravotných benefitov niet pochýb. Aby sa však založenie kvásku naozaj podarilo, je potrebné dodržať určitý postup. Pretože len z kvalitného kvásku upečiete naozaj dobrý a chrumkavý chlebík.

Kvások známy aj „divoké kvasnice“ je druh kypridla, vďaka ktorému je pečivo nadýchané, mäkké a lepšie stráviteľné.  Skladá sa len z 2 ingrediencií, a to z múky a vody. Takto spravený kvalitný kvások sa pridáva do cesta, v ktorom ho naplní bublinkami, ktoré mu pri pečení dodajú nadýchaný efekt. 

Čo v článku nájdete

  • Aké sú výhody kvalitného domáceho kvásku?
  • Ako založiť celozrnný kvások krok za krokom
  • Kvások Lievito madre a kvások z bezlepkovej múky

Aké sú výhody kvalitného domáceho kvásku?

  • produkty z kvásku sú ľahšie stráviteľné, výživné a nenafukujú,
  • majú dlhšiu trvanlivosť,
  • domáci kvások je úplne bez chémie,
  • má nižší glykemický index a odkysľuje organizmus,
  • zlepšuje problematickú pleť (problémy s akné),
  • produkty z kvásku sú vhodné aj pre deti od prvých príkrmov či pre histamikov.

Ako založiť celozrnný kvások krok za krokom

Kvások je živý organizmus zložený z niekoľko stoviek až miliónov baktérií, ktoré potrebujú približne 14 dní na svoje dostatočné namnoženie. Na prípravu celozrnného kvásku u vás doma budete potrebovať ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, vodu, pohár na zaváranie a viečko na pohár.

Náš tip: Ako doma skladovať rôzne potraviny?

Postup založenia kvásku

V 1. deň, najlepšie skoro ráno si v sklenenom pohári zmiešajte 15 g celozrnnej ražnej múky s 30 g vody a jablkom. Večer do pohára pridajte ďalších 15 g múky a 30 g vody a dôkladne zmes premiešajte. Jablko už znova nepridávajte. Na 3. deň proces ráno a večer zopakujte, ale už bez pridania jablka.

4.  deň ráno odoberte do druhého pohára asi 60 g múčnej zmesi bez jablka a primiešajte 30 g vody a 30 g ražnej chlebovej múky. Večer znova pridajte do pohára 30 g múky a 30 g vody.

Medzi 5. až 14. dňom kŕmte zmes už len 1-krát denne ako na 4. deň. A to až do chvíle, kým vám nezačne kvások pravidelne rásť.  

Nezabudnite, že vždy po doplnení múky a vody je potrebné si fixkou na pohári zaznačiť, v akej výške sa nakŕmený kvások nachádza. Druhou čiarkou si zas poznačte, kde sa kvások nachádza tesne pred ďalším kŕmením – najedený kvások.  Zo začiatku budú rozdiely väčšie, postupne sa však ustália. 

Že je kvások už hotový zistíte tak, že po ďalšom kŕmení počas 1 až 4 hodín zdvojnásobí svoj objem. V prípade, ak by svoj objem nezdvojnásobil, je potrebné  pokračovať v kŕmení každých 12 hodín.  

Kvások počas pestovania skladujete pri izbovej teplote, bez priameho slnečného žiarenia a s voľne položeným viečkom na pohári. Po vypestovaní si z neho odoberte 2 až 3 polievkové lyžice do menšieho uzatvárateľného pohára a dajte do chladničky. A to predstavuje ten materský kvások, ktorý ste si tak úpenlivo 14 dní sami pestovali. 

Náš tip: Ako vybrať chladničku?

Kvások Lievito madre a kvások z bezlepkovej múky

Neexistuje len kvások ražný či pšeničný, ale existujú aj iné alternatívy, ktoré môžete pri kváskovaní vyskúšať.

Lievito madre, na Slovensku známy ako kvásková mama, pochádza z Talianska. Ide o tuhý kvások, ktorý je výborný na sladké pečenie a pšeničné pečivo. Chuťovo nie je tak „kyslý“ ako ražný kvások. Keďže je hustejší ako klasický kvások, kvasí oveľa pomalšie. 

Ak máte naopak intoleranciu na lepok, bude pre vás v tomto prípade vhodnejší bezlepkový kvások. Výroba bezlepkového kvásku sa podstatne nelíši od toho lepkového. Oba vznikajú z múky a vody a pracujú na rovnakom princípe. Dokonca na výrobu kvalitného bezlepkového kvásku potrebujete len 7 dní. Jediný rozdiel je v tom, že na výrobu tohto typu kvásku potrebujete buď pohánkovú, ryžovú alebo kukuričnú múku.  

Homelook.sk

Predchádzajúci článok
  • Lifestyle a zdravie
  • Bývanie a rekonštrukcia
  • Financie a hypotéka na bývanie
  • Tipy pre domácnosť

7 tipov ako znížiť náklady na bývanie

  • 22 novembra, 2021
  • Homelook.sk
Zobraziť príspevok
Ďalší článok
  • Výchova
  • Pre deti

73 bezpečných voľnočasových aktivít pre deti (nielen) doma na dvore

  • 6 decembra, 2021
  • Homelook.sk
Zobraziť príspevok
Môže sa vám tiež páčiť
Zobraziť príspevok
  • Zdravie

Ako skľudniť podráždený žalúdok: súhrn osvedčených rád

  • homelooksk
  • 30 júna, 2022
Zobraziť príspevok
  • Recepty a varenie

3 spôsoby, ako pripraviť špargľu

  • homelooksk
  • 22 júna, 2022
Zobraziť príspevok
  • Zdravie

Domáce metódy, ako znížiť teplotu u dospelých

  • homelooksk
  • 14 júna, 2022
Zobraziť príspevok
  • Recepty a varenie

Ako marinovať kuracie mäso: Najlepšie marinády

  • homelooksk
  • 5 júna, 2022
Zobraziť príspevok
  • Zdravie

Ako vyvolať pôrod? Existuje viacero spôsobov!

  • homelooksk
  • 12 mája, 2022
Zobraziť príspevok
  • Zdravie

Čo je to biohacking a ako s ním začať

  • homelooksk
  • 6 mája, 2022
Zobraziť príspevok
  • Recepty a varenie

Ako dlho sa varí kukurica?

  • homelooksk
  • 26 apríla, 2022
Zobraziť príspevok
  • Zdravie
  • Lifestyle a zdravie

Ako začať s otužovaním: Návod krok za krokom

  • homelooksk
  • 6 apríla, 2022

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Home Look
  • Kontakt
Tipy pre tých, ktorí chcú bývať krajšie

Input your search keywords and press Enter.