Pestovanie bazalky doma v kuchyni, na balkóne a v záhrade je veľmi jednoduché. Bola by teda škoda nevyužiť to a mať čerstvé listy s nádhernou vôňou tejto bylinky kedykoľvek k dispozícii. Bazalka sa dá pestovať zo semien, ale aj z kúpených sadeníc. A bazalku zo supermarketu môžete tiež zasadiť a vypestovať! Presvedčte sa sami, že to nevyžaduje veľa práce ani času!
Bazalka má čo ponúknuť!
Bazalka je bylinka, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Poznáme ju najmä z talianskych a francúzskych receptov, ale dá sa použiť aj v stredomorskej kuchyni. Najstaršie recepty s bazalkou pochádzajú z kuchyne Indie a susedných krajín.
Bazalka je dôležitým nositeľom chuti a vône, najmä v ľahších jedlách, ktorým dodáva typickú arómu.
Bazalka patrí k čeľadi hluchavkovitých. V indickej kuchyni sa pestuje už viac ako 5 tisíc rokov a považuje sa za posvätnú bylinu. Európa ju pozná od šestnásteho storočia. Chuť a vôňu bazalky spôsobujú jej silice, triesloviny, flavonoidy, éterické oleje, taníny a bazalkový gáfor. A to v žiadnom prípade nie je úplný zoznam. Všetky majú priaznivé účinky na ľudský organizmus.
Zelenú, červenú, s inou arómou alebo okrasnú? Výber je pestrý!
Bazalka má mnoho odrôd. Môžete si vybrať medzi červenými a zelenými listami. Tiež medzi typickou vôňou bazalky a netradičnými vôňami, ako je škorica, citrón. Listy môžu byť rovné alebo stočené. Bazalku môžete pestovať aj ako okrasnú rastlinu s repelentnými vlastnosťami. Preto sa často dáva do kvetináčov pred okná.
Čo budete potrebovať na pestovanie bazalky
Bazalka je mimoriadne nenáročná na priestor. Takže všetko, čo potrebujete, je kvetináč a podložka. To je všetko, čo naozaj potrebuje. Mali by ste si však zaobstarať kvalitné organické hnojivo na bylinky, pretože bazalka potrebuje veľa živín. Vytvára veľa listovej hmoty – takže bez kvalitnej výživy sa nezaobíde.
Určite nepoužívajte hnojivo pre izbové rastliny, nie je určené pre rastliny na konzumáciu!
Ak sa rozhodnete pestovať bazalku od základov, budete potrebovať výsevný substrát a misku na klíčenie semien. A tiež postrekovač na vodu, ktorá je pri pestovaní zo semien praktickou pomôckou. Kúsok fólie na vytvorenie malého skleníka pre semená.
Ak budete “len” presádzať sadenice alebo bazalku zo supermarketu, vystačíte si nanajvýš so záhradníckym substrátom pre bylinky. Ten je piesočnatejší a bylinkám sa v ňom bude lepšie dariť.
Ako pestovať bazalku zo semien
Ak sa pustíte do pestovania zo semien, máte jednu veľkú výhodu: vyberiete si presne tú odrodu bazalky, o ktorú máte záujem. Klíčenie bazalky je rýchle a jednoduché a odporúča sa v marci. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:
- Do misky nasypte výsevný substrát, dobre ho polijte a nechajte vodu vsiaknuť (asi 5 minút).
- Potom zasejte semená tak, aby medzi nimi bolo vždy niekoľko milimetrov miesta – sadenice sa potom budú ľahšie presádzať.
- Prikryte tenkou vrstvou substrátu, jemne pritlačte a postriekajte vodou z rozprašovača.
- Potom ho zakryte fóliou a umiestnite na teplé miesto (nie však na priame slnečné svetlo za oknom).
- Keď bazalka vyklíči, pokropte ju sem-tam vodou, ale nepolievajte ju príliš. Počkajte, kým sadeniciam narastú aspoň prvé dva alebo tri pravé listy, a až potom ich môžete začať presádzať.
Ak sa bojíte, že by ste potrhali korene rastlín alebo že by sa vám listy bazalky zamotali, môžete ju vysievať do malých črepníkov.
Postup je rovnaký, ale do každej misky dáte len 3-4 semená, aby ste mohli celé hniezdo naraz presadiť do kvetináča alebo na záhon. Vyhnete sa tak rozdeleniu krehkých sadeníc.
Ako pestovať bazalku zo sadeníc
Keď už máte sadenice alebo ste ich zakúpili, musíte bazalku umiestniť na jej konečné stanovište. Kvetináč, črepník alebo záhon. Výber je na vás. Každé z týchto stanovíšť by malo spĺňať základné požiadavky:
- teplo
- ľahší substrát neutrálneho charakteru
- veľa živín
- pravidelný prísun vlahy – nie však premočený.
Bazalka, na rozdiel napríklad od tymiánu, potrebuje veľa živín. Už to bolo spomenuté, ale určite nezaškodí si túto skutočnosť zopakovať. Pri bylinkách sme zvyknutí skôr na menej hnojenia, aby nestratili svoju vôňu. Bazalka je však výnimkou, čo je samozrejme spôsobené jej rýchlym rastom a značnou hmotou listov.
Bazalku zasaďte do kvetináča, ktorý je na spodnej strane perforovaný, aby mohla odtekať prebytočná vlhkosť. A mali by ste jej tiež poskytnúť drenáž vo forme drobných kamienkov, keramzitu atď. Sadenice vysádzajte o niečo hlbšie, než vyklíčili.
Prihoďte substrát a riadne ho zalejte. To je všetko. Ak sa chystáte dať bazalku von a len niekoľko sadeníc do jedného hniezda, dajte bazalke oporu. Je náchylná na rozfúkanie vetrom. Ak je súčasťou hustejšieho porastu, udrží sa sama.
Ako pestovať bazalku kúpenú v supermarkete
Ak chcete pestovať bazalku, ktorú ste si kúpili v obchode s potravinami ako bylinku na zber, musíte ju zastrihnúť (aby nemala takú veľkú listovú plochu) a presadiť do väčšieho. Najlepšie je rozdeliť ju do viacerých skupín, pretože rastliny bývajú v kvetináčoch veľmi husto nasadené – a väčšina z nich presádzanie aj tak nepreženie.
Preto sa nemusíte báť, že by ste niekoľko rastlín poškodili ich odtrhnutím: aj tak o ne prídete. Na bazalku si pripravte niekoľko kvetináčov alebo širšiu nádobu. A postupujte rovnako ako pri sadeniciach – na pestovanie a výsadbu platia rovnaké požiadavky.
Udržujte ju stále v teple, nesmie prechladnúť. Z toho vyplýva, že bazalku nebudete takto pestovať v zime, najskôr na jar, keď nebola počas prepravy vystavená príliš nízkym teplotám. Aj po tom, čo ste ju priniesli domov, ju nechajte niekoľko hodín v plastovej nádobe, potrebuje sa pomaly aklimatizovať. Potom začnite s presádzaním.
Bazalke sa najlepšie darí za východno-západným oknom alebo na balkóne. Nesmie prechladnúť
Bazalka oceňuje interiér (aspoň bazalka pravá, ktorá je najcitlivejšia). Umiestnite ju na teplé miesto v byte, ale nie na pálivé poludňajšie slnko za oknom. Ak je na balkóne, uprednostnite roh alebo aspoň stenu.
TIP: Ako si jednoducho vypestovať na balkóne vlastné potraviny?
Okrasná bazalka zvládne aj bežné poveternostné podmienky v záhrade alebo na balkónovom zábradlí. Určite však nie mráz alebo teploty príliš blízke nule. Pre bylinku z indickej džungle musíme pripraviť teplejšie podmienky.
Kľúčom k úspechu je pravidelné zaštipovanie – vďaka tomu vám bazalka vydrží dlhšie ako rok.
Je to jednoročná bylina a po odkvitnutí odumiera. Preto je potrebné ju pravidelne kontrolovať, aby sa zabránilo jej odkvitnutiu. V interiéri nevie, že prišla zima – a ak nekvitne, prežije viac ako rok. Možno nebude taká bujná a nápadná, ale stále bude rásť.
Po odkvitnutí sa s ním môžete rozlúčiť. Zaštipovanie tiež vedie k tvorbe bočných výhonkov. Tým sa rastlina nielen posilní, ale pripravíte si aj (zadarmo) výhonky na zakorenenie.
Bazalka zakorení aj z bočných výhonkov
Ak máte v kvetináči staršiu rastlinu bazalky a chcete ju omladiť (vypestovať niekoľko nových rastlín), opatrne prikryte niekoľko bočných výhonkov zeminou. A zľahka ich pritlačte, aby sa výhonok nemohol vysunúť z pôdy.
Tento postup funguje pri rastlinách, ktoré môžu zakoreniť zo stonky. Bazalka je jednou z nich. Jej pestovanie týmto spôsobom vám poskytne niekoľko rokov bez toho, aby ste museli kupovať nové sadenice.
Keď sú korene dostatočné pre novú sadenicu, odrežte výhonok z materskej rastliny a zasaďte ho ako novú sadenicu na nové miesto.
Bazalka na záhrade? Pozor na mšice a cvrčky!
Bazalka sa môže pestovať na záhone v slovenských podmienkach. Je však vysoké riziko, že sa na nej usadia škodcovia, najmä mšice a cvrčky. Keďže listy bazalky sa priamo konzumujú, je ťažké zbaviť bazalku týchto škodcov.
Nepomôže ani ochranná tkanina, pretože mravce “pritiahnu” mšice na bazalku zospodu. Oveľa bezpečnejšie to bude v kvetináči na balkóne alebo doma.
Ako zbierať bazalku
Túto bylinu môžete zbierať postupne podľa potreby – podľa potreby môžete odštipovať listy alebo celé výhonky. Vždy však dbajte na to, aby ste ju zaštipovali včas a zabránili jej kvitnutiu. Ak máte viac ako jednu rastlinu, je dobré raz za čas urobiť väčší zber a listy zamraziť na neskoršie použitie.
Ako skladovať bazalku
Bazalka sa môže sušiť (ale len do teploty 35 stupňov Celzia). Sušením však stratíte časť čerstvej bazalkovej arómy, ktorú na tejto bylinke tak oceňujeme. Mrazenie je oveľa lepšie. Je na vás, či zmrazíte celé listy alebo nasekanú bazalku.
Môžete si pripraviť kocky nasekanej bazalky v mrazničke alebo ju dať do pohárov – a postupne ju vyškrabávať. Ak používate veľa bazalky naraz, zmrazte celé listy vo väčších porciách. A porcie skladujte tak, aby sa dali ľahko oddeliť aj po zmrazení.
A pesto, robíte?
Z bazalky sa pripravuje vynikajúce pesto, ochutené oleje, bylinkové zmesi naložené v oleji – možností je veľa. Stačí si vyhľadať recepty. Sú to skvelé spôsoby, ako skladovať bazalku na okamžité použitie v podstate v čomkoľvek. Do pesta môžete pridať cesnak a výrazné korenie, ale nemusíte. Všetko závisí od vás a vašich chutí.