Máte doma krevety a neviete, čo s nimi? Ich príprava je naozaj jednoduchá a potrvá vám iba niekoľko minút. Stačí pridať bežné ingrediencie, ako je cesnak alebo petržlenová vňať, a chutná pochúťka je na svete. Vyskúšajte tieto recepty na obalené krevety či krevety na panvici, ktoré si vychutná celá rodina.
Ako pripraviť krevety pred tepelnou úpravou
Predtým, ako začneme krevety tepelne upravovať, z nich treba odstrániť škrupiny a hlavy. Ak to urobíme, krevety sa nám budú po uvarení oveľa lepšie jesť. Môžete si zvoliť aj metódu varenia v škrupinách, čo pomáha zachovať v krevetách vlhkosť.
Ak sa rozhodneme pripravovať krevety na grile alebo na panvici, odporúča sa škrupiny ponechať. Ak sú však krevety súčasťou iného jedla, napríklad polievky alebo cestovín, odporúčame vám škrupiny odstrániť.
Odstránime hlavy a nohy
Hlavy by sa mali dať z kreviet ľahko oddeliť ťahaním a krútením. Chytíme si hlavu medzi prsty v oblasti očí a silným krútením ju oddelíme od zvyšku krevety. Hlavy môžeme vyhodiť, alebo použiť na prípravu vývaru z morských plodov.
Následne odtrhneme nohy a chytíme si malé visiace nožičky medzi prsty a odtiahneme ich.
Odstránime škrupinu
Škrupinu odlúpneme tak, že prejdeme palcom pod ňu na väčšom konci krevety. Škrupinu potiahneme až k chvostu, pričom ju postupe oddeľujeme. Chvost môžeme ponechať alebo odstrániť. V prípade, že krevety plánujeme pridať do iného jedla, je lepšie chvost odstrániť.
Odstránime čiernu žilu
Vezmeme si malý nôž a vytvoríme na chrbte kreviet zárez. Potrebujeme nájsť dlhú čiernu žilu, ktorá prechádza celou krevetou. Keď žilu nájdeme, odstránime ju špičkou noža.
Vytiahneme kúsok žily nahor a potom ju uchopíme prstami, aby sme ju mohli celú odtrhnúť. Žilu odstraňujeme aj v prípade, že sme sa rozhodli na krevetách ponechať škrupiny.
Krevety opláchneme a osušíme
Po odstránení nadbytočných častí krevety umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme ich papierovými utierkami. Ak plánujete krevety uvariť neskôr, uchovávajte ich opláchnuté a vysušené v uzavretej nádobe v chladničke.
Ako pripraviť krevety na panvici?
Tento recept na prípravu kreviet na panvici je jednoduchý a zvládnete ho v priebehu pár minúť. Šťava z citróna dodá krevetám výraznejšiu chuť a cesnak ich krásne prevonia.
Ingrediencie:
- 1 citrón nakrájaný na mesiačiky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 85 g neosoleného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
- 20 surových kreviet
- soľ a korenie podľa chuti
- šťava z citróna
Postup:
Pri tomto recepte vám odporúčame nechať na krevetách škrupinu, aby boli šťavnatejšie. Ak však chcete, aby sa vám krevety jedli jednoduchšie, môžete škrupinu odstrániť.
Najskôr si v miske zmiešame maslo, šťavu z citróna, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať, a pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Opečieme krevety
Vyberieme si veľkú panvicu a zohrejeme v nej olej. Pridáme krevety, ktoré opekáme na miernom ohni približne 4 až 5 minút. Krevety by mali byť priesvitné, ružové a ohnuté do tvaru písmena C. Hotové krevety prenesieme z panvice na veľký servírovací tanier.
Po upečení vyberieme krevety z panvice a pridáme do nej cesnakové maslo, ktoré sme si vopred pripravili. Zahrievame ho, kým sa nerozpáli a nezačne peniť. Cesnak by mal mierne zmäknúť, ale dávajte pozor na to aby ste ho nespálili. Cesnak sa totiž veľmi rýchlo sčernie, pričom dokáže pokaziť chuť pripravovaného jedla. Nakoniec pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy a ihneď krevety touto šťavou prelejeme.
Tipy na servírovanie
Nakoniec položíme na krevety petržlenovú vňať a plátky citróna. Krevety pripravené na panvici môžeme podávať s ryžou, domácim chlebom alebo inou obľúbenou prílohou.
Ako pripraviť krevety smažením?
Postup prípravy vysmážaných kreviet je o niečo zložitejší ako príprava kreviet na panvici. Chuť takýchto kreviet je však výborná a jednoznačne stojí za to. Nie je nad ňu!
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky
- soľ a čierne korenie
- ½ šálky cmaru
- 1 veľké vajce
- chilli podľa chuti
- 20 surových kreviet
- rastlinný olej
- plátky citróna
Postup:
Predtým, ako začneme krevety obaľovať, si ich očistíme spôsobom, ktorý sme si uviedli vyššie. Odstránime z kreviet hlavy, nohy, škrupinu a čiernu žilu. Nemusíme sa báť, že krevety budú vysušené. Obal v nich udrží dostatok šťavy ako keby boli so škrupinou.
Krevety obalíme
Do väčšej misky nasypeme múku, soľ a čierne korenie. Všetky ingrediencie spolu premiešame. Do ďalšej misky vložíme vajce, cmar, chilli (nie je povinné) a všetko spolu poriadne vyšľaháme.
Krevety, ktoré sme si vopred očistili, namočíme najskôr do mokrej zmesi a potom do suchej múčnej zmesi. Takto si postupne obalíme všetky krevety.
Smaženie kreviet
Do hlbokého hrnca nalejeme 2 centimetre rastlinného oleja a zohrejeme ho na silnom ohni. Postupne začneme do hrnca pridávať obalené krevety a smažíme ich niekoľko minút.
Správne pripravené smažené krevety by mali mať zlatistú farbu a tvar písmena C. Ak sú krevety upečené, vyberieme ich a necháme odkvapkať na papierových utierkach.
Vyprážané krevety podávame s plátkami citróna. Ako prílohu môžeme zvoliť pečené zemiaky, rizoto alebo zeleninový šalát.
Tipy na záver
Ak máte tú možnosť, uprednostnite nákup divokých kreviet pred chovanými. Divoké krevety neobsahujú antibiotiká a hormóny, pričom nie sú nešetrné k životnému prostrediu. Navyše, ich chuť je prirodzená a skvelá.
Zmrazené krevety rozmrazujte pomaly v chladničke približne 24 hodín. Nikdy ich nerozmrazujte pri izbovej teplote alebo v teplej vode.
Pri varení kreviet neodchádzajte od sporáka, resp. varnej dosky, a nevenujte sa iným veciam. Niekedy stačí na prípravu len niekoľko minút. Krevety sú hotové, keď sú ružové a stočené do tvaru písmena C. Ak ich však pripravujete na grile, je lepšie sledovať iba farbu a ochutnávať ich. Bez ohľadu na to, pre ktorý spôsob prípravy sa rozhodnete, prajeme vám dobrú chuť.