Sladké zemiaky sú obľúbenou a zdravou pochúťkou, ktorá obsahuje veľa vitamínov. Môžeme ich pripraviť so šupkou, v rúre alebo ako hranolky. Batáty sa skvele hodia ako príloha k mäsu, hamburgeru, zeleninovému pokrmu alebo si ich môžeme dopriať samostatne ako snack. Prečítajte si naše chutné recepty, ako pripraviť batáty. Dávajte si však pozor. Možno dostanete na ne takú chuť, že si ich pripravíte ešte dnes. Toto sú spôsoby ich prípravy, ktoré sme si pre vás nachystali. Ktorý vám bude najviac chutiť?
Ako pripraviť batáty pečené v alobale?
Pečené batáty so šupkou v alobale majú jemnú chuť. Ich príprava je jednoduchá a na pečenie nepotrebujete ani plech.
Očistíme batáty
Sami si zvoľte, koľko sladkých zemiakov chcete pripraviť. Batáty so šupkou umyjeme v dreze pod tečúcou vodou a pomocou kefky ich zbavíme akýchkoľvek nečistôt.
Batáty prepichneme
Sladké zemiaky prepichneme vidličkou,aby z nich počas pečenia unikala para. Zapichneme vidličku približne 1 cm hlboko do zemiaka. Postup opakujeme približne 10-krát, pričom prepichneme všetky strany zemiakov.
Pridáme pár kvapiek olivového oleja
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Vonkajšiu stranu zemiakov potrieme niekoľkými kvapkami olivového oleja. Vďaka tomu si sladké zemiaky zachovajú vlhkú a hladkú šupku. Niekoľko kvapiek oleja nanesieme priamo na zemiak a rozotrieme ho rukami.
Batáty obalíme alobalom
Sladké zemiaky zabalíme do alobalu. Nebalíme ich pevne, ale iba voľne, aby mohla unikať para. Batáty sa vďaka tomu rovnomernejšie upečú.
Sladké zemiaky dáme piecť
Batáty v alobale položíme priamo na strednú priečku rozohriatej rúry. Pečieme ich v alobale 45 minút. Po 45 minútach pečenia 1 batát opatrne vytiahneme pomocou chňapky a vyskúšame, či je hotový. Položíme ho na dosku, rozbalíme a prepichneme šupku.
Skontrolujeme, či sú upečené
Ak sa nôž ľahko zarezáva do batátov, znamená to, že batáty sú hotové. V tomto prípade môžeme vytiahnuť všetky sladké zemiaky z rúry. Ak je batát stále tvrdý, pokračujeme v pečení všetkých zemiakov. Každých 5 minút skontrolujeme, či sú upečené.
Batáty necháme v rúre
Na záver vypneme rúru, no necháme v nej batáty postáť ešte 15 minút. Tým zabezpečíme, že budú všetky sladké zemiaky rovnomerne upečené. Po uplynutí času opatrne vyberieme zemiaky z rúry pomocou chňapky.
Tip pre vás: Ak batáty nedojete, môžete ich takto pripravené uchovávať v chladničke až 3 dni.
Ako pripraviť batátové hranolky?
Batátové hranolčeky sú jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako pripraviť batáty. Ide o skvelú prílohu k hamburgeru alebo marinovanému mäsu.
Očistíme batáty
Na prípravu hranoliek z batátov budeme potrebovať približne 2 veľké sladké zemiaky. Každý zemiak so šupkou umyjeme pod tečúcou vodou a kefkou odstránime všetky nečistoty. Potom z každého zemiaka odstránime šupku pomocou malého noža alebo škrabky na zeleninu.
Rozohrejeme si olej
Na prípravu hranolčekov použijeme fritézu alebo hlbokú panvicu. Naplníme ju rastlinným olejom. To, koľko oleja budete potrebovať, závisí od veľkosti fritézy alebo panvice. Uistíme sa, že je olej čerstvý a zahrejeme ho na teplotu 170 °C.
Nakrájame batáty
Batáty rozrežeme na polovicu, pričom každú polovicu nakrájame na plátky. Jednotlivé plátky znova nakrájame spôsobom, aby sme dosiahli tvar hranoliek. Batáty sú oveľa tvrdšie ako bežné zemiaky. Preto vždy používame na krájanie dosku a ostrý nôž.
Osušenie
Po nakrájaní opláchneme batáty a osušíme ich papierovými utierkami alebo čistou kuchynskou utierkou. Pomôže to odstrániť škrob, vďaka čomu budú hranolčeky po vypražení chrumkavejšie.
Hranolky obalíme v škrobe
Do vrecka nasypeme 50 g kukuričného škrobu a 2 polievkové lyžice sódy. Následne doň vložíme aj hranolčeky a uzavrieme ho. Potom vreckom potrepeme, aby sa každý kúsok zemiaku obalil.
Tip pre vás: Ak chcete, aby boli vaše batátové hranolky vo vnútri nadýchané a zvonka chrumkavé, blanšírujte ich v slanej vode, osušte ich, a potom ich zamrazte. Hranolčeky si neskôr vytiahnite z mrazničky, obaľte ich v kukuričnom škrobe a vypražte.
Smaženie
Hranolky obalené v škrobe vložíme do fritézy alebo panvice. Smažíme ich približne 5 minút alebo kým nezačnú byť chrumkavé a zlatisté. Ak máme menšiu panvicu alebo fritézu, smažíme hranolky po viacerých dávkach.
Ochutenie
Ak sú hranolky pripravené, vytiahneme ich z panvice alebo fritézy. Ochutíme ich obyčajnou soľou a podávame s obľúbenou omáčkou. Spolu s nimi si môžeme dať domáci kečup alebo tatársku omáčku.
Ako pripraviť pečené batáty v rúre?
Vyššie zmieňované recepty nepredstavujú jediné spôsoby, ako pripraviť batáty. Na záver tu máme pre vás aj jednoduchý recept na prípravu sladkých zemiakov v rúre.
Očistíme batáty
Pomocou malého noža alebo škrabky na zeleninu odstránime zo sladkých zemiakov šupku. Každý zemiak prekrojíme na polovicu, ktorú následne nakrájame na plátky hrubé približne 4 cm. Všetky plátky potom nakrájame na kocky.
Batáty umiestnime na plech
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Batáty, nakrájané na kocky, rovnomerne rozložíme na plech s okrajom. Na sladké zemiaky vylejeme ¼ šálky olivového oleja. Ochutíme ich soľou a korením, prípadne bylinkami. Po dochutení bylinkami budú totiž aromatickejšie. Potom ich premiešame, aby bol každý kúsok zemiaku rovnomerne obalený.
Pečenie v rúre
Batáty sa pečú v predhriatej rúre približne 40 minút. Občas je potrebné ich premiešať, aby sa neprilepili na plech. Sladké zemiaky sú hotové, keď sú mäkké a upečené do zlatista. Už nám nezostáva nič iné, len popriať vám dobrú chuť.