Cukrová kukurica sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Môžeme ju grilovať, uvariť vo vode, pripraviť na pare alebo uvariť v mlieku. Kukurica je skvelou prílohou pri obede alebo grilovaní. Mnohí z nás si nevedia predstaviť leto bez nej a neodolajú jej sladkej vôni na kúpalisku alebo festivale.
Ak si chcete pripraviť kukuricu doma, mali by ste vedieť, ako dlho ju variť, aby nebola tvrdá alebo prevarená. Podelíme sa s vami o zopár tipov, ako pripraviť najchutnejšiu kukuricu. Varenie kukurice si vďaka nim doslova užijete.
Ako uvariť kukuricu vo vode?
Chuť tejto šťavnatej kukurice si zamilujete vy aj vaši blízki. Hodí sa ako príloha k jedlu alebo ju môžete jesť aj samotnú. Postup, ako variť kukuricu, je mimoriadne jednoduchý. Kukurica bude šťavnatá a chrumkavá.
Varenú kukuricu môžete jesť na klase samotnú alebo ju olúpať a pridať do obľúbených šalátov či iných jedál.
Tak, ako uvariť kukuricu vo vode? Na varenie kukurice budeme potrebovať veľký hrniec, vodu, soľ a kukuričné klasy.
Postup
Naplníme veľký hrniec vodou. Je najlepšie použiť najväčší hrniec, aký máte doma. Nalejeme do hrnca minimálne ¼ liter vody na klas kukurice. Privedieme vodu do varu a osolíme ju. Soľou nemusíme šetriť. Kukurica má sladkastú príchuť, takže je potrebné variť ju v dobre osolenej vode. Nebojte sa, vaša kukurica nebude po uvarení chutiť slano – soľ iba zvýrazní a zlepší jej chuť.
Oddelenie šupiek od klasu
Kým sa voda zohrieva, začneme sťahovať kukuričné šupky z kukurice. Pri tejto činnosti môže vznikať veľa odpadu z drobných nitiek, preto by sme to mali robiť nad odpadkovým košom.
Pri šúpaní začíname od špičky, uchopíme všetky šupky, čo najviac nitiek, a ťaháme smerom nadol. Šupky potiahneme až k najhrubšiemu koncu kukurice a odstránime ich. Postup opakujeme, až pokým neodstránime úplne celú šupu aj nitky. Ak chcete mať kukuricu úplne čistú, môžete použiť na odstránenie zvyšných nitiek čistú zubnú kefku. Po dôkladnom očistení opatrne vložíme klasy kukurice do vody a dbáme na to, aby hrniec nebol preplnený.
Ako dlho variť kukuricu?
Najväčšou záhadou je, ako dlho by sme mali kukuricu variť. Nie sú žiadne konkrétne ukazovatele, ktoré by nám vedeli napovedať, kedy je hotová. Ak by sme ju skúmali pohľadom, uvarená kukurica by mala byť jasne žltej farby, trochu bacuľatejšia a pri ochutnávke mäkká a šťavnatá. Kukuricu varíme len 8 až 10 minút.
Pre istotu si vždy nastavíme časovač, pretože ak ju prevaríme, zrná môžu stvrdnúť a to naozaj nechceme. Čerstvá kukurica sa zvyčajne uvarí rýchlejšie ako staršia. Preto dbajte na to, aby ste upravili čas varenia podľa stavu kukurice. Hneď po uvarení odstavíme hrniec z ohňa a prikryjeme ho pokrievkou. Môžeme ju nechať v horúcej vode aj 30 minút.
Ak chcete, aby bola varená kukurica ešte lahodnejšia, potrite ju po uvarení roztopeným maslom. Môžete ju aj dochutiť soľou a korením.
Koľko kukurice uvariť pre skupinu ľudí?
Ak plánujete párty alebo oslavu, kukurica je top občerstvením. Je jednoduché a rýchle uvariť veľké množstvo pre veľa ľudí. Pri dávkovaní naplánujte jeden celý klas na dospelého a polovicu klasu na dieťa. Nakoniec vhoďte zopár kusov naviac. Toto dávkovanie by malo byť postačujúce, pretože treba rátať s tým, že niekto kukuricu vôbec neochutná a niekto si dá možno viac kusov.
Ako dlho vydrží varená kukurica?
Uvarenú kukuricu na klase môžete skladovať v chladničke 5 dní a v mrazničke vydrží až 6 mesiacov. Pri zmrazovaní dbajte na to, aby ste kukuricu uložili do vzduchotesných nádob, prípadne do nádob určených na zmrazovanie. Ak nemáte dostatok miesta v mrazničke, môžete zrná z klasu kukurice vybrať a uložiť ich do vrecka so zipsom.
Ako v obchode vybrať najchutnejšiu cukrovú kukuricu?
Stojíte dlho v obchode alebo na trhu pred regálom s kukuricou, pretože váhate, ktorú vybrať? Prečítajte si zopár našich tipov a zistíte, že je to v konečnom dôsledku úplne jednoduché.
Ešte predtým, ako začne samotné varenie alebo grilovanie kukurice, musíte vybrať vhodné kukuričné klasy. Proces nákupu kukurice je možno ešte dôležitejší ako jej príprava. Chuť mladej a čerstvej kukurice s tou starou je neporovnateľná.
Skontrolujte šupku
V prvom rade si prezrite vonkajšiu stranu kukurice. Kukuričná šupka by mala byť jasne zelená, pevne ovinutá okolo kukurice a mierne vlhká. Toto sú znaky najčerstvejších klasov. Nikdy nekupujte kukuricu, ktorá nemá šupky alebo sú jej šupky na pocit suché a začínajú žltnúť. Ďalším indikátorom toho, že kukurica nie je čerstvá môže byť spodná časť kukurice. Ak je táto oblasť hnedej farby, kukurica je pravdepodobne stará.
Pozor! Keď v obchode obzeráte kukuricu, neodlupujte šupku, aby ste zistili, či je dobrá. Skracujete tým trvanlivosť kukurice a podporujete jej vysychanie. Čerstvosť a kvalitu dokážete jednoducho rozpoznať aj pomocou indikátorov, ktoré sme uviedli vyššie. Predajcovia kukurice aj jej spotrebitelia vám budú určite vďační.
Obzerajte si strapce
Strapce kukurice sú kukuričné vlásky nachádzajúce sa na vrchole kukuričného klasu. Vlásky klasu by mali byť svetlohnedé alebo zlaté. Pri dotyku by ste mali cítiť jemnú lepkavosť. Ak je kukurica čerstvá, vôňa strapcov by mala byť sladká. Nekupujte kukuricu, ktorá má čierny alebo suchý strapec. Sú to znaky toho, že nie je čerstvá.
Kukuricu mierne stlačte
Už vyššie sme spomenuli, že šupku z kukurice by sme v obchode nemali odlupovať. Namiesto toho ju jemne stlačte, aby ste nahmatali zrná cez šupku. Kukuričný klas by mal byť pevný na dotyk a zrná kukurice by mali byť bacuľaté. Vyhnite sa kukurici, na ktorej nahmatáte prázdne miesta, kde zrná chýbajú. Taktiež nekupujte klasy, na ktorých nahmatáte mäkké miesta.
Skladovanie kukurice
Keď už ste nakúpili vašu najčerstvejšiu kukuricu, potrebujete ju po príchode domov uskladniť. V prípade, že sa ju chystáte v ten istý deň uvariť, je najlepšie ju skladovať pri izbovej teplote. Ak ju chcete variť o deň neskôr, pevne ju zabaľte do plastového vrecka a uskladnite ju v chladničke. Pri dlhodobom skladovaní sa odporúča kukuricu uvariť čo najskôr a zamraziť ju.
Kukurica na pare: Ako ju pripraviť?
Varená aj grilovaná kukurica sú veľmi chutné. Aj príprava na pare má však veľa výhod. Prvou je, že táto príprava je extrémne jednoduchá a nepotrebujeme pri nej ani sporák. Kukuricu na pare môžeme pripraviť dokonca aj v mikrovlnnej rúre. Ďalšou výhodou je, že varenie na pare nám zaberie veľmi málo času a je to najrýchlejší spôsob, ako tepelne upraviť kukuricu.
Tým najdôležitejším dôvodom, prečo pripravovať kukuricu na pare, je to, že si v sebe zachová viac nutričných hodnôt v porovnaní s prípravou na grile alebo varením vo vode. A popri tom všetkom si zachová aj svoju fantastickú chuť.
Príprava kukurice na pare v mikrovlnnej rúre
Vyberte si nádobu, ktorá je vhodná do mikrovlnnej rúry. Dbajte na to, aby sa na nádobe nenachádzali napríklad zlaté ozdoby, ktoré by mohli mikrovlnku pokaziť. Umiestnite kukuricu v šupke do porcelánovej nádoby a vložte ju do mikrovlnnej rúry. Zvoľte si vysoký ohrev a zohrievajte ju 3 až 4 minúty. Nezabudnite na to, že staršia kukurica potrebuje viac času na prípravu, takže čas ohrievania tomu treba prispôsobiť.
Po vybratí kukurice z mikrovlnnej rúry ju nechajte vychladnúť. Až potom začnite odstraňovať šupky a nitky tak, že ich budete ťahať zhora nadol až k najhrubšej časti klasu. Po ošúpaní kukuricu ochuťte soľou, prípadne korením a podávajte ju s maslom.
Varenie kukurice v pare na sporáku
Vytiahnite veľký hrniec, do ktorého vložíte zeleninový parník. Nalejte do hrnca toľko vody, aby bolo jeho dno naplnené, ale aby sa voda nedotýkala parníka. Hrniec prikryte a priveďte vodu do varu. Počas toho, ako sa voda varí, ošúpte kukuričné klasy, prípadne ich rozrežte na polovicu.
Keď voda začne vrieť, vložte kukuricu do parného hrnca. Opäť hrniec prikryte a klasy pripravujte na pare približne 7 až 9 minút. Čas prispôsobujte tomu, či pripravujete mladú, alebo staršiu kukuricu. Staršia kukurica sa zvyčajne pripravuje o niečo dlhšie. Počas parenia občas skontrolujte hladinu vody a ak to bude potrebné, doplňte ju. Parenú kukuricu podávajte so soľou, korením a maslom.
Náš tip: Použite ochutené maslo – napríklad s príchuťou byliniek.
Ako grilovať kukuricu?
Grilovanie kukurice sa zdá byť úplne jednoduché. No nie je to iba o hodení klasov kukurice na rozpálený gril. Ak chcete, aby bola kukurica chutná, treba dodržiavať určitý postup.
Výber kvalitnej kukurice
Ak sa chystáte grilovať kukuricu, prvý krok začína nákupom. Snažte sa grilovať čo najčerstvejšiu kukuricu. Ideálne je kupovať ju na vrchole sezóny od miestneho dodávateľa. Pri výbere sa môžete riadiť vôňou, ktorá by mala byť príjemná a sladká. Klasy by mali byť pevné pri stlačení a šupka by mala byť žiarivo zelená. Nekupujte kukuricu so sčernatenými strapcami.
Postup prípravy
Túto metódu využívame pri grilovaní staršej kukurice. Predtým, ako začneme grilovať, namočíme kukuričné klasy do slanej vody, aby tým získali jemne slanú chuť a aby boli šťavnatejšie. V náleve by mali byť minimálne 12 hodín.
Ak však kupujete čerstvú kukuricu, namáčanie nemá žiadny význam a mohlo by skôr uškodiť. Čerstvá kukurica je dostatočne šťavnatá a má výraznejšiu chuť.
Kukurica sa dá grilovať dvomi spôsobmi. Prvý je, že hodíme kukuričný klas celý na gril, aj so šupkou. Ak zvolíme túto techniku, môže sa stať, že sa šupka zapáli a spáli špičku kukurice.
Lepšou voľbou je odstrihnúť strapce stebiel a odlúpnuť zopár vrstiev šupky. Nie však všetky. Takto sa kukurica pripraví rýchlejšie a zároveň sa nespáli. Ak neolúpeme všetky šupky, zabránime vysušeniu kukurice a podporíme proces parenia. Výsledkom bude šťavnatá kukurica zvnútra a chrumkavá zvonka. Čerstvé klasy sa na grile pripravujú približne 15 minút. Čas prípravy sa však môže líšiť v závislosti od konkrétneho grilu.
Hotová kukurica by mala mať jasne žltú farbu. Niektoré časti budú zuhoľnatené. Ak nemáte radi uhoľnaté časti, pred grilovaním nelúpte šupky kukurice.
Olúpanie kukurice
Keď dokončíme proces grilovania, bude potrebné kukuricu olúpať. Vytiahneme klasy z grilu a necháme ich päť minút vychladnúť. Po piatich minútach by malo byť jednoduché stiahnuť šupku. Zvyšné vlásky môžeme stiahnuť pomocou čistej kuchynskej utierky.
Grilovanú kukuricu dochutíme obľúbeným maslom a soľou. Je dobré ju podávať hneď po ugrilovaní, kedy je najchutnejšia.
Jednoduchý cestovinový šalát s kukuricou
Na záver sme si pre vás pripravili aj recept na jednoduchý cestovinový šalát s kukuricou, ktorý si jednoznačne zamilujete.
Ingrediencie:
- 200 gramov cestovín
- 3 klasy kukurice (asi 3 šálky)
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 čajové lyžičky oleja
- ½ cibule nakrájanej nadrobno
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
- 1 šálka syra čedar
Ingrediencie na prípravu dresingu:
- ½ šálky majonézy
- ⅓ pohára kyslej smotany
- 2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- korenie podľa chuti
Príprava dresingu
Do misky nalejeme majonézu, kyslú smotanu, soľ, korenie a cesnakový prášok. Všetko spolu premiešame a prikryjeme pokrievkou alebo utierkou. Dresing musí chvíľu odstáť, aby sa chute spojili. Vložíme ho do chladničky a medzitým si pripravíme ostatné prísady na prípravu šalátu.
Príprava šalátu
Najskôr si pripravíme hrniec s vodou, ktorú osolíme a necháme ju zovrieť. Pridáme cestoviny a uvaríme ich al dente. Počas toho, ako sa cestoviny varia, oddelíme kukuričné zrná od klasu.
Rozohrejeme si panvicu, pridáme olej a opražíme kukuričné zrná. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Kukuricu pražíme 5 až 6 minút a občas ju premiešame. Zistíme, že je hotová, keď sa na nej začnú objavovať malé hnedé škvrny.
Keď máme cestoviny uvarené a kukuricu opraženú, obe prísady necháme trochu vychladnúť. Potom ich vložíme spolu do šalátovej misy a pridáme nakrájanú cibuľu, vlašské orechy a syr čedar. Pre rýchlejšiu prípravu vám odporúčame použiť kuchynský krájač. Týmto spôsobom sa vyhnete aj plaču pri krájaní cibule. K surovinám pridáme aj vopred pripravený dresing a všetko spolu dobre premiešame.
Tip na záver: Ak máte radi štipľavú chuť, môžete pridať zopár nakrájaných čili papričiek.