Orechy sú neodmysliteľnou súčasťou vyváženej zdravej stravy. Rýchlo vám ale môžu dôjsť nápady na to, ako ich do vašich receptov zapojiť. Prinášame vám tipy na zaujímavé recepty s orechmi a zaujímavosti o jednotlivých druhoch orechov. Vedeli ste napríklad, že vlašské orechy sú považované za účinný prostriedok proti starnutiu?
Orechy a ich prospešnosť pre ľudské zdravie
Orechy sú z botanického pohľadu orechovými ovocím, ktoré je zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených tukov. Konzumácia orechov sa odporúča hlavne z toho dôvodu, že zabraňujú vzniku srdcových a cievnych chorôb. Prispievajú tiež k poklesu hladiny cholesterolu a k regenerácii po psychickej aj fyzickej záťaži.
Pravidelná konzumácia orechov je bezpochyby pre ľudské zdravie veľmi prospešná. Ako vo všetkom však aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Odporúčané denné množstvo orechov je 30 g denne, pri vyššom príjme je nutné navýšiť aj pohybovú aktivitu, pretože inak je pravdepodobné priberanie na váhe.
Vyvarovať sa je potom nutné orieškom obalovaným v rozličných polevách a tiež soleným a praženým, pretože tie pozitívne dôsledky na ľudský organizmus nemajú.
Prečítajte si aj tipy na zdravú desiatu.
Najpopulárnejšie druhy orechov u nás
V Čechách sú najobľúbenejšími orechy vlašské, ktoré patria medzi takzvané superpotraviny. Je v nich obsiahnuté značné množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú ochrániť telo pred poškodením buniek a následným vznikom srdcových ochorení alebo rakoviny. Vlašské orechy sú v rôznych vedeckých výskumoch často diskutuje aj ako zaručený prostriedok proti starnutiu.
Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém majú zásluhou vysokej hladiny mononenasýtených mastných kyselín tiež lieskové oriešky. Súčasne pôsobí priaznivo aj na diabetes druhého typu a zamedzujú vzniku šedého zákalu a demencie.
Najväčším množstvom vlákniny sa zo všetkých orechov môžu pochváliť mandle, ktoré tiež obsahujú vysoký podiel vitamínu E. Sú dôležité aj pre správnu funkciu čriev, keď prispievajú k výskytu dobrých baktérií, ktoré posilňujú imunitný systém.
Náš tip: Posilnením imunitného systému bojujete aj proti alergiám a alergickým reakciám.
Vitamínovou bombou sú tiež kešu oriešky, ktoré chuťovo vynikajú svojou sladkostí. Sú tiež bohaté na sacharidy a železo, odporúčané sú ako zdroj horčíka a zinku.
Recepty z orechov
V tejto kapitole vám priblížime priblížené 2 recepty hlavných jedál z orechov a 2 dezerty, ktoré potešia každého milovníka gastronómie.
Dusené kurča v orechovej omáčke na perzský spôsob
Obľúbeným receptom s prvkami exotiky je dusené kurča v orechovej omáčke po perzskom spôsobe. K príprave 4 porcií treba 250 g polovičiek vlašských orechov, dve kocky ľadu, 125 ml granátového sirupu, PL paradajkového pyré, štvrť lyžičky mletej škorice, dve lyžice cukru krupica, dve lyžičky soli, lyžička čerstvo namletého korenia, 800 g kuracieho stehienka s kosťou a granátové semienka na ozdobu.
Vlašské orechy sa s pomocou robotov mixujú do tej doby, než sa vytvorí pasta. Tá sa dá do hrnca a zaleje litrom studenej vody. Je potrebné ju uviesť do varu a variť počas štyroch až piatich minút.
Následne sa teplota zníži a čiastočne prikryté sa varí miernym varom 2 hodiny, pričom po hodine sa pridá 200 ml studenej vody a ľadové kocky.
Zmes treba čas od času zamiešať, aby sa orechy neprilepili ku dnu. Po dvoch hodinách je výsledkom hutná a tmavá orechová omáčka.
Do omáčky sa neskôr vmieša granátový sirup, paradajkový pretlak, škorica, cukor, soľ i korenie. Všetko sa dôkladne premieša a nechá ešte mierne variť.
Konečne sa do omáčky pridajú tiež kuracie stehienka, kastról sa prikryje a na nízkom stupni varí hodinu.
Posledných desať minút by mala byť odobraní pokrievka, aby sa omáčka odvařila a zhustla.
Stehienka sa zvyčajne podávajú s dusenou ryžou ozdobená granátovými semienkami.
Orechová plnka
Pýchou radu kuchárok je orechová plnka, ktorá môže byť podávaná ako samostatné jedlo s omáčkou alebo náhrada za knedle k rôznym pokrmom, hlavne k pečenej hydine. K príprave treba 5 rožkov, 80 g masla, 130 ml smotany, 4-5 vajec, 60 g kukuričnej krupice (polenty), 150 g orechov, soľ, petržlenová vňať a muškátový kvet.
Najprv sa na panvici rozpustí maslo a v ňom sa spení polovica nastrúhaných alebo nadrcených orechov, pridá sa posekaná petržlen a do zmesi sa primiešajú tiež na kocky nakrájané rožky. Všetko je možné v rúre krátko opiecť, aby pečivo zavoňalo maslom.
V mise sa rozšľahá smotana a žĺtky, pridá sa soľ, kukuričná krupica a muškátový kvet. Táto zmes sa nechá stáť zhruba 15 minút.
Z bielkov sa ušlého pevný sneh a maslom sa vymaže nádoba, v ktorej sa bude orechová plnky piecť.
Na záver sa všetko zľahka premieša, vloží do formy a pečie približne 20 minút pri 170 stupňoch.
Linecká bábovka s orechovou plnkou
Po vynikajúcom jedle každý dostane chuť na lahodný dezert. Linecká bábovka s orechovou náplňou splní aj tie najprísnejšie kritériá. Pri jej príprave je potreba na cesto 300 g hladkej pšeničnej celozrnnej múky, 200 g studeného masla a rozpustené a vychladnuté maslo na vymastenie formy, 100 g práškového cukru a 2 žĺtky. Na náplň sa využijú 2 žĺtky, 80 g práškového cukru, 4 bielky, 100 g mletých vlašských orechov a 20 g drvených piškót.
Najskôr sa suroviny na cesto zmiešajú a čo najrýchlejšie prepracujú v cesto. Neskôr sa forma na bábovku starostlivo vymaže rozpusteným a vychladnutým maslom.
Do formy sa vloží tri štvrtiny cesta a vtlačí na jej steny, zvyšná štvrtina sa vyváľa na plát. Na náplň sa ušľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny a z bielkov sa vyšľahá tuhý sneh. Do ušľahaných žĺtkov sa vmiešame orechy, piškóty, a nakoniec tiež tuhý sneh z bielkov. Hmota sa vleje do pripraveného cesta vo forme a zakryje zvyšným vyváleným cestom. Presahujúce okraje sa prehnú doprostred bábovky.
Bábovka sa pečie v rúre vyhriatej na 165 stupňov asi 30-40 minút. Hotová bábovka sa nechá chvíľu vychladnúť vo forme, potom sa opatrne vyklopí a nechá úplne vychladnúť.
Orechové rezy s rumovou polevou
Milovníci vlašských orechov nikdy neodmietnu orechové rezy s rumovou polevou. Na prípravu cesta treba 6 kusov vajec, 140 g cukru kryštálu a 140 g mletých vlašských orechov; na náplň 140 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce a 100 g mletých vlašských orechov. Konečne na polevu je to 150 g cukru kryštál, 3 lyžice rumu, nastrúhaná kúra z citróna, 3 lyžice horúcej vody a 20 kusov vlašských orechov.
Hlbší plech sa vyložíme papierom na pečenie a žĺtky sa vyšľaháme s cukrom do hladkej peny, čo zaberie asi 20 minút. Z bielkov sa vyšľahá tuhý sneh.
Do žĺtkovej zmesi sa pomaly zapracujú orechy a pomaly vmieša sneh. Cesto sa neskôr rozotrie do pripraveného plechu a pečie v rúre, ktorá je predhriata na 180 stupňov asi 6-8 minút, než zružovie. Potom sa vyberie a nechá vychladnúť.
Na náplň treba expirovaných maslo s cukrom a zašľahať vajcia s orechmi. Vychladnuté cesto sa v ďalšom kroku pozdĺžne prereže, jeden plát sa potrie krémom a priklopí druhým plátom.
Na polevu sa vmieša cukor do rumu, pridá sa citrónová kôra a pomaly sa prilieva po lyžičkách horúca voda a mieša do tej doby, než je poleva hladká a tekutá. Preleje sa cez plnené pláty, nožom sa naznačí na povrchu mriežky a každý sa ozdobí polovicou vlašského orecha.
Rezy je nutné dať aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
Kvalitné orechové maslo si možno vyrobiť doma
V posledných rokoch sa stále väčšej popularite tešia orechová masla, ktoré si ľudia dokážu vyrobiť sami doma zo surových alebo opražených orieškov. Je možné ich odporučiť ako zdravšie náhradu nutely aj ako prísadu do rannej kaše.
Príprava je veľmi jednoduchá, keď sa oriešky mixujú do tej doby, než vznikne hladká hmota. Slabšie mixéry zvyčajne nemajú potrebný výkon, takže skôr ako hladké maslo je výsledným produktom hrubšia nátierka.
Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, orechové masla sú vhodné nielen pre maškrtníkov, ale aj pre športovcov.
Pri kúpe v obchode je potrebné strážiť si dôkladne etiketu a vyberať také, ktoré ideálne obsahujú 100% orechov, prípadne sú v nich pridané len kvalitné ingrediencie typu čokolády s vysokým obsahom kakaa.
Najlepším riešením samozrejme je naučiť sa vyrábať orechové maslo doma.