Veľká noc je jedným z najobľúbenejších sviatkov v roku. Počasie vonku nám dáva jasne najavo, že jar je už za dverami. Kvety rozkvitajú, príroda sa prebúdza a my si užívame prvé poriadne slnečné lúče. To však nie je všetko, čo nás na Veľkú noc teší. Toto obdobie milujeme kvôli tradíciám, rodinnej pohode a skvelým dobrotám, ktoré nesmú chýbať v žiadnej domácnosti.
Veľkonočný čas trvá približne 50 dní. Podľa tradícií, ktoré poznáme už celé stáročia, veľkonočnej hostine predchádza 40 dňový pôst. Ľudia sa postia nielen jedlom, ale aj životným štýlom, ktorý by mal byť v tomto čase striedmejší.
Pôst sa začína Popolcovou stredou a končí Veľkonočným týždňom – Zeleným štvrtkom, za ktorým nasleduje Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok.
Zatiaľ, čo počas pôstu by sme sa mali obmedzovať, po jeho skončení si môžeme naplno vychutnávať bohatý výber špeciálneho jedla a množstvo sladkých zákuskov. Poďme sa pozrieť na to, aké tradície poznáme, aké sú typické veľkonočné jedlá a aká je ich symbolika.
Tradície na veľkonočné obdobie
Každý kraj, región či dokonca rodina má svoje vlastné tradície, ktoré dodržiava každý rok. Niektoré zvyky sú však známejšie ako iné, a stretnete sa s nimi takmer v každom kúte Slovenska. Ktoré sú to?
Maľovanie veľkonočných vajíčok
Zdobenie kraslíc je obľúbená tradícia, za ktorou je oveľa viac ako výroba veľkonočných dekorácií. V minulosti sa vajíčka farbili najmä na červeno, čo symbolizovalo Ježišovu krv. Dnes sa stretnete s kraslicami všetkých farieb. Vyjadrujú šťastie, nový život a znovuzrodenie.
Veľké upratovanie
Na Veľkú noc musel byť v dome poriadok. Ženy a dievčatá poumývali všetok riad a pozametali každý kút. Všetko muselo byť tip-top už na Bielu sobotu počas východu slnka. Kto nemal upratané, nečakal ho dobrý rok. Tento zvyk u nás pretrváva doteraz. Pred Veľkou nocou zvyčajne robíme veľké upratovanie, aby sme boli poriadne pripravení na príchod jari.
Oblievačka a šibačka
Asi najrozšírenejší zvyk na našom území je oblievanie a šibanie dievčat. Malí, ale aj veľkí chlapci, navštevujú vo Veľkonočný pondelok všetky dievčatá v ich okolí. So sebou majú korbáč z vŕbových prútikov. Každá dievka, ktorú vyšibú, bude podľa tradície zdravá a šťastná.
Ženy sa v tento deň aj poriadne vykúpu. Oblievanie voňavkou, vodou z vedra či hrnčeka, a kúpanie v potoku sa považuje za očistné. Muži za odmenu dostanú maľované vajíčka a pohostenie, ktoré ženy pripravili.
Veľkonočné jedlá podľa dní
Tradičné jedlá na Popolcovú stredu
Táto špeciálna streda si vyslúži pomenovanie “popolcová” kvôli tradícii pálenia bahniatok alebo palmových listov. Popolcová streda sa v mnohých kútoch Slovenska prezýva aj “Škaredá streda”, a jej názvu zodpovedá aj jedlo, ktoré v ten deň gazdinky ukuchtia.
Dobroty na stole nesmú byť počas Škaredej stredy žiadno výrazne prezdobené, práve naopak. Každé jedlo, ktoré sa v tento deň ocitne na jedálenskom stole, by malo byť nejakým spôsobom “škaredé”. Vítané sú všetky nepodarky – napríklad roztrhnuté placky a menej výrazné chute.
Typické sú aj jednoduché a ľahké pokrmy, ako napríklad šúľance s makom, zeleninové prívarky, zemiaky a ryby. Takéto jedlo následne dominuje počas celého pôstneho obdobia. Prostredníctvom ľahšieho jedla vzdávali veriaci úctu a zároveň si očistili organizmu.
Tradičné jedlá na Zelený štvrtok
Zelený štvrtok pravdepodobne získal svoje pomenovanie podľa zelene v záhrade, v ktorej sa modlil Ježiš. Iné tradície hovoria o tom, že názov pochádza z germánskeho bohoslužobného názvoslovia, a je odvodený od slova “greinen”, čo v preklade znamená “plakať” alebo “nariekať”.
Zelený štvrtok sa rovnako, ako Škaredá streda, prenáša aj do kuchyne. Počas tohto dňa vstupujú do popredia zelené jedlá na špenátovom alebo strukovinovom základe. Pokrmy môžu obsahovať aj žihľavu, petržlenovú vňať alebo jarné bylinky a zeleninu. Populárne sú aj nenáročné polievky.
Tradičné jedlá na Veľký piatok
Veľký piatok je podľa kresťanstva najväčším sviatkom v roku. Mnohí ľudia dodržujú veľmi prísny pôst a jedia iba 1x denne. Iní zasa preferujú viac jedál, no stále v malom množstve. Vyhýbajú sa mäsu a mastným vyprážaným jedlám.
Tradičné jedlá na Bielu sobotu
Obdobie pôstu končí Bielou sobotou. V tento deň sa vo veľkom vypekajú koláče a pripravujú doborty pre šibačov, ale aj na hody v kruhu rodiny. Podľa tradícií sa na Bielu sobotu mohlo jesť prvé mäsité jedlo. Typickým obedom v niektorých regiónoch je kyslá polievka s údeným mäsom. Za polievkou nasledujú opekance, ktoré môžete pripraviť na slano – s bryndzou alebo na sladko – s makom.
V mnohých častiach Slovenska bolo v tento deň zvykom pripravovať veľkonočné košíky. Obsahovali maľované vajíčka, mäso, mlieko a šunku. Takto pripravený košík prikryli ručne háčkovanou dekou.
Tradičné jedlá na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok
Na Veľkonočnú nedeľu začína tá pravá hostina, ktorá pretrváva až do Veľkonočného pondelka. Počas týchto dní nájdete na veľkonočných stoloch sladké a slané dobroty od výmyslu sveta. Medzi základné pokrmy patrí jahňacie alebo zajačie mäso, údená šunka, klobásy, slanina a vajíčka, ktoré vyjadrujú plodnosť a radosť zo života.
Slané veľkonočné špeciality
Medzi veľmi rozšírené jedlá patrí veľkonočná plnka. Za týmto pomenovaním sa skrýva slaný koláč, ktorého základ tvorí mäso a pečivo. Údené mäso zmiešate s rohlíkmi a vajíčkami a následne dochutíte koreninami a jarnou zeleninou. Alternatívou je aj pečený baránok na rovnakom princípe, no hmota sa dá zapiecť do misy v tvare barana.
Sladké veľkonočné špeciality
Na veľkonočné sviatky nesmie chýbať ani poriadna nádielka sladkých koláčov. Medzi tradičné jedlá patria kysnuté koláče, ktoré sú dochutené tvarohom, makom či lekvárom. Populárne sú aj koláče s kokosovým základom – napríklad kokosová roláda. Veľkú noc si nevieme predstaviť ani bez punčových rezov, šuhajdov alebo grilážových rezov.
Zdobenie veľkonočného stola a jeho symbolika
Dôležitou súčasťou Veľkej noci je aj zdobenie. Veľkonočný stôl sa nepýši iba bohatou ponukou rôznych pokrmov, ale aj sviatočným šatom, ktorý nám dáva jasne najavo, že sa deje niečo veľké.
Medzi tradičné ozdoby stola patria tieto dekorácie:
Jarné kvety
Veľkonočný stôl môžete vyzdobiť rýchlo a jednoducho – a to za pomoci jarných kvetov. Nemusíte kupovať žiadne drahé kytice, úplne vám postačí to, čo nájdete na lúke alebo záhradke. Medzi typické jarné kvety patria narcisy, fialky či tulipány, z ktorých vytvoríte prenádherné pestrofarebné ozdoby.
Sviečky
Atmosféru Veľkej noci umocnite za pomoci sviečok. Vybrať si môžete napríklad sviečky v tvare vajíčka v pastelových farbách, ako napríklad svetlomodrá, svetloružová, žltá alebo marhuľová.
Tematický obrus
Slávnostné jedlo dokonale vynikne na obruse s jarnou alebo veľkonočnou tematikou. Vyšívané obrusy alebo štóly, ktoré sú bohaté na kvety, vajíčka, zajačikov, barančekov alebo farebné ornamenty, perfektne zapasujú do akejkoľvek jedálne.