Obľúbené mandle majú rôzne využitie. Niekedy ich radi chrumkáme len so šupkou. Na pečenie je však lepšie mandle zbaviť horkej vrstvy, teda ich šupky. Máme pre vás niekoľko jednoduchých pokynov, ako rýchlo a jednoducho olúpať mandle.
Mandle, ako ich poznáme, pochádzajú z mandľovníka, stromu, ktorý sa pestuje najmä v subtropických oblastiach a je príbuzný napríklad marhuliam a broskyniam. Mandle sa ukrývajú v jadre kôstok tohto stromu. Zhrňme si základné fakty o mandliach. Kde ich získame, čo obsahujú, aké sú ich zdravotné účinky a hlavne, ako ich rýchlo a účinne olúpať.
Kde použiť mandle?
Mandle môžete použiť do rôznych dezertov, večer si dať údené mandle k vínu alebo ráno si vychutnať mandľové maslo. Sú tiež obľúbenou pochúťkou, ktorú si môžete dopriať na sto a jeden spôsobov. Môžu sa jesť na sladko alebo na slano a sú skvelým občerstvením a pochúťkou. Sú tiež zdrojom antioxidantov a ďalších prospesných vitamínov.
✅ Dôležité je tiež rozlišovať medzi horkými mandľami – tie pochádzajú z divokých mandľovníkov a sú pre človeka nebezpečné. Obsahujú kyanogénny glykozid amygdalín, ktorý počas trávenia uvoľňuje kyanovodík. Preto sa používajú výlučne v priemysle.
✅ Na druhej strane, sladké mandle sú pestované ovocie, ktoré sa používa v potravinárskom priemysle a nie je nebezpečné pre človeka, ale obsahuje širokú škálu prospešných látok. Bežne konzumujeme sladké mandle.
Náš tip: Prečo a ako jesť ďalšie tipy orechov?
Čo mandle obsahujú?
Mandle majú širokú škálu zdraviu prospešných látok. Sú bohaté na vitamíny a minerály. Obsahujú vlákninu, bielkoviny, tuk, vitamín E, mangán a horčík. Taktiež sa v nich nachádza aj vitamín B2 a fosfor. Hrsť mandlí pritom obsahuje len asi 2,5 g sacharidov.
?Jedna hrsť mandlí (28 g) obsahuje??
- Vláknina: 3,5 gramov
- Bielkoviny: 6 gramov
- Tuky: 14 gramov (z toho 9 mononenasýtených)
- Vitamín E: 37 % doporučenej dennej dávky
- Mangán: 32 % doporučenej dennej dávky
- Horčík: 20 % doporučenej dennej dávky
- Obsahují tiež slušné množstvo medi, vitamínu B2 (riboflavin) a fosforu.
Kde se mandle využívají?
- mandľové maslo
- mandľové mléko
- koláče a dezerty (marcipán, makronky)
- sladké pečivo (posyp kysnutého cesta)
- šaláty
- mandľový likér (amaretto, mandľovica)
- kozmetika
Mandle sa však používajú aj v kozmetickom priemysle. Mandľový olej je bohatý na vitamíny A, B a ďalšie minerály. Zjemňuje, posilňuje, hydratuje a vyživuje pokožku.
Prečo vlastne mandle lúpať?
Zatiaľ čo niektorí dávajú prednosť mandliam so šupkou, iní uprednostňujú mandle bez šupky. Najmä lúpanie mandlí môže byť často zložité. ?Aký je teda najlepší spôsob lúpania mandlí??
Tmavohnedá šupka je zvyčajne horká a môže pokaziť chuťový zážitok. Pre niektorých ľudí môžu byť mandle so šupkou ťažšie stráviteľné.
Na druhej strane je dôležité poznamenať, že šupka obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a hoci môže byť horká. Pre niektorých dodáva orechom charakteristickú plnú chuť, vďaka ktorej sú mandle tak obľúbené.
Video: Ako olúpať mandle?
Video: Ako jednoducho odstrániť šupku z mandlí?
?Je teda lepšie jesť mandle so šupkou alebo bez nej??Zdravšou možnosťou je určite ponechať na mandliach šupku. Na druhej strane, ak vám mandle nechutia alebo ich chcete použiť na ozdobenie vianočného koláča alebo iného sladkého pečiva, pokojne ich olúpte. Olúpané mandle sú sladšie a ľahšie stráviteľné.
Mandle využijete pri vianočnej hostinej. Tipy na zdravšie Vianoce nájdete v našom článku.
1. Ako zbaviť mandle šupky bez varu?
?Najprv vám povieme, ako mandle ošúpete len tak – nebudete potrebovať žiadne špeciálne nástroje ani vybavenie. Týmto spôsobom zostáva v mandliach veľa živín, ide o takzvaný RAW variant.
?Ako dlho treba mandle namáčať?? Stačí ich nechať cez noc namočené vo vode. Mandle vložte do veľkej misy a zalejte ich vodou tak, aby boli všetky ponorené.
?Ráno vodu sceďte a mandle jednoducho olúpte tak, že ich ľahko stlačíte medzi bruškami prstov. Voila!
?Ak nemáte čas alebo trpezlivosť na vyššie uvedený postup, prejdite na krok 2.
2. Ako olúpať mandle pomocou horúcej vody
?Horúca voda tento proces trochu urýchli. Nalejte vodu do hrnca a postupne ju priveďte do varu.
?Potom ju stiahnite z ohňa a na niekoľko minút do nej vložte mandle aj so šupkou. Majte na pamäti, že mandle by mali byť vo vode len niekoľko minút, potom vodu vypustite a rýchlo ich opláchnite pod studenou vodou. Prípadne môžete mandle zaliať vriacou vodou a nechať ich niekoľko minút odstáť.
?Nakoniec mandle položte na utierku a osušte ich. Potom stlačte spodok mandle smerom k jej špičke, šupka by sa mala ľahko oddeliť.
3. Olúpte mandle jednoducho s pomocou mikrovlnky
Podobně jako na plotně můžete mandle oloupat za použití mikrovlnky. Vodu jen nedáte vařit na sporáku, ale misku s vodou umístíte do mikrovlnky a přivedete k varu.
Podobne ako na sporáku môžete mandle lúpať aj v mikrovlnnej rúre. Len vodu nevaríte na sporáku, ale vložíte misku s vodou do mikrovlnnej rúry a privediete ju do varu.
Poté do vody vložte mandle a nechte v mikrovlnce vařit další 2 minuty. Mandle následně slijte a propláchněte studenou vodou. Osušené mandle můžete oloupat stejným způsobem, jako výše, tedy stisknutím spodní části pomocí bříšek prstů.
Potom vložte mandle do vody a nechajte ich variť v mikrovlnnej rúre ďalšie 2 minúty. Mandle sceďte a prepláchnite studenou vodou. Sušené mandle môžete olúpať rovnakým spôsobom, ako je uvedené vyššie, a to stlačením dna bruškami prstov.
Len tak na zahryznutie alebo k poháru vína. Pražené mandle sú pochúťkou, ktorú si nesmiete nechať ujsť. Pred pražením je dobré mandle olúpať, inak by vás mohli ešte viac nadúvať. Ako pražiť mandle?
Najprv odstráňte šupku z mandlí, pozrite na 3 možnosti, ktoré sme popísali vyššie. Potom na panvici rozpustite maslo a pridajte olúpané mandle. Pečte dozlatista. Maslo môžete vynechať a opiecť ho nasucho. Na záver mandle jemne osoľte.
Čo sú blanšírované mandle?
Možno vás mýli pojem lúpané mandle a blanšírované mandle. ?Aký je medzi nimi rozdiel??
Pravdou je, že ide o jedno a to isté. Aby sa mandle zbavili šupky, musia prejsť procesom nazývaným blanšírovanie. V podstate ide o krátke sparenie suroviny horúcou vodou a jej rýchle ochladenie. Vďaka tomu sa z mandlí veľmi ľahko odstráni šupka, takže ich môžete použiť na pečenie alebo na zdobenie tradičného slovenského vianočného pečiva.
10 faktov o mandliach, ktoré ste (najskôr) netušili
- Mandle z botanického hľadiska vlastne nie je orech, jedná sa o jadierko v kôstke.
- Mandle pochádzajú najskôr z Blízkého východu.
- Obsahujú veľké množstvo minerálov a hlavne horčíku.
- Sú príbuzné slivkám a broskyniam.
- Odrôd mandlí existuje veľké množstvo, napočítame ich desiatky, ktoré se líšia veľkosťou, tvarom i farbou šupky.
- Podľa celkového vyprodukovaného množstva sa radia medzi najobľúbenejšie, teda najčastejšie konzumované orechy na svete.
- Mandľovníky sú považované za jeden z prvých stromov, ktoré človek pestoval. Mandle boli dokonca nájdete v hrobke Tutanchamona.
- Navzdory tomu, že sú mandle bohaté na tuky, hladinu cholesterolu v krvi nezvyšujú, ale naopak znižujú. Je to vďaka vyváženým pomerom mastných kyselín a vysokému obsahu vitamínu E.
- Prvá cukrovinka bola vyrobená ve francúzskom Verdunu v roku 1220 a jednalo se o mandľu obalenú v tenkej vrstve cukru. Tato labužnícka pochúťka nesmela chýbať na všetkých honosných tabuliach zámožných panovníkov a panstva.
- Ak nechcete kvôli mandľovníkom jazdiť ďaleko, nemusíte. U nás boli tieto stromy súčasťou viníc v najteplejších regiónoch Slovenska napríklad v okolí Nitry.