S pokojom Angličana môžeme prehlásiť, že dusená ryža patrí medzi vôbec najobľúbenejšie pokrmy. Nielenže skvele chutí, ale aj výborne zasýti a je nabitá mnohými výživnými látkami. A navyše, môže sa konzumovať pri rôznych diétach alebo upravených stravovacích programoch. Viete však, ako sa varí ryža? Poradíme vám najlepšie spôsoby na jej prípravu.
Pri mnohých jedlách, aj pri ryži, platí staré známe – sto ľudí, sto chutí. Niekto má rád, keď je ryža sypká, niekto môže obľubovať ryžu lepkavejšiu. Jej výsledná konzistencia sa odvíja od viacerých faktorov. Kým prídete na recept, ktorý sa stane pre vás úplne ideálny, môže to chvíľu potrvať. Preto nehádžte „flintu do žita“ a skúšajte to znova a znova.
Ako sa varí ryža?
Varenie ryže môže pre mnohých ľudí predstavovať akúsi vysokú školu kuchyne. Čo je ale na tom také náročné? Možno by ste si povedali, že na prípravu vám stačí len hrnček ryže, voda, soľ a olej, resp. iný podklad. Áno, stačí. No tajomstvo úspechu predstavuje správny postup.
Postup, ako sa robí ryža
Aby sme prešli k veci, nasledujúci postup považujte za všeobecný. Dá sa totižto mnohými krokmi modifikovať tak, aby vám čo najviac vyhovoval. Okrem toho, výslednú ryžu vplýva aj to, o aký druh ide. Tento recept, ktorý vždy funguje aj u nás, poníma o dusení guľatozrnnej ryže.
Množstvo ryže
1. Ryžu si v požadovanom množstve nasypte do vybraného hrnčeka. Jeho voľbu vám môže uľahčiť „mierka“, že zhruba 250 ml surovej ryže nasýti zhruba 3 až 5 krkov. Následne ryžu presypte z hrnčeka do sitka.
Množstvo vody
2. Prázdny hrnček zostane zvnútra akoby „omúčený“. Jedná sa o škrob. Prepláchnite hrnček vodou a následne ho použite na odmerku. Budete potrebovať aj rýchlovarnú kanvicu. Do nej pomocou hrnčeka nalejte vodu zodpovedajúcu zhruba 1 a pol dielu ryže. Môže to byť o čosi menej, prípadne naopak, o niečo viac. Záleží na tom, akú ryžu chcete uvariť. Pokiaľ máte radi lepkavejšiu, môžete pridať aj viac vody a ryžu robiť dlhšie. Na druhej strane, ak túžite po sypkej ryži, nemusí to byť ani 1 a pol dielu vody.
Umyť ryžu
3. Kým sa vám bude voda v rýchlovarnej kanvici zohrievať, ryžu na sitku poriadne prepláchnite pod tečúcou vodou. Okrem toho, že ju zbavíte všetkých nečistôt, vyplaví sa aj prebytočný škrob, ktorý by mohol zvyšovať lepivosť hotovej ryže. A ako zistíte, že či ryža nie je stále znečistená? Voda, ktorá bude pretekať cez sitko, by mala byť číra. A necháme odkvapkať, aby sa vysušila.
Podklad na prípravu
4. Na varnú dosku si nachystajte dostatočne veľký hrniec. Ryžu môžete robiť na oleji a na masle, alebo len na oleji. Problém nie je ani jej príprava na masti.
Opraženie
5. Podklad začneme zohrievať a dáme ryžu do hrnca, aby bola prudko opražená. Dáme si však pozor, aby sme ju nepripálili. Následne ryžu zalejeme vodou.
Dochutenie
6. Pridajte približne jednu čajovú lyžičku soli pre vyváženú chuť, obsah v hrnci na varenie dobre premiešajte a na hrniec dajte porkievku, pričom intenzitu varenia stíšte na minimum – tak, aby sa ryža nepripálila.
Dĺžka varenia ryže
7. Takto dusená ryža by sa mala pripravovať zhruba 20 minút – v závislosti od konkrétneho druhu. Pozor, pokrievku počas prípravy nezdvíhajte a s ryžou nemanipulujte! Nemiešajte ju, aby nezostala lepkavá.
Odstátie ryže
8. Po uvarení zdvihnite pokrievku a ryžu premiešajte – ideálne za pomoci vidlicovej varešky. Klasická vidlička by vám mohla poškriabať hrniec. A ryža je hotová. Premiešanú ryžu ale nechajte ešte zopár minút odstáť pod pokrievkou, aby bola sypká a majstrovská.
Tak, a je to! Dobrú chuť!
Sypká dusená ryža? Tip, ako na ňu!
Sypkú ryžu síce dosiahnete aj klasickým dusením s menším obsahom vody než 1,5 dielu na 1 diel ryže, no existuje aj iná cesta. Vyskúšajte ju variť podobne ako cestoviny, teda vo veľkom množstve vody. Dajte si však pozor na to, aby bola ryža varená tak akurát. Dlhým varením by sa mohla totiž rozvariť a tým pádom by bolo po sypkej ryži. Po uvarení opäť premiešajte, nechajte odstáť a je to.
Video, ako sa vari ryza
Nižšie priložené videá vám môžu dať lepší pohľad na to, ako sa varí ryža.
Ako na varenie ryže rôznych druhov?
Tak ako sme už spomenuli, spôsob prípravy ryže sa odvíja aj od jej druhu. V nasledujúcich riadkoch sa preto bližšie pozrieme na to, ako uvariť niektoré zo všeobecne najobľúbenejších druhov ryže.
Ako sa varí ryža basmati?
Ryža basmati je mnohými považovaná za vôbec najlepšiu ryžu. Ide o ryžu dlhozrnnú, ktorá je známa nielen svojím himalájskym pôvodom, ale tiež faktom, že nie je lepivá. Je totižto úplne suchá. Na 1 diel tejto obľúbenej ryže budete pravdepodobne potrebovať 2 diely vody. Môže sa to však mierne líšiť od pokynov, ktoré nájdete na obale.
Ako sa varí ryža natural?
Ryža natural, inak nazývaná aj hnedá ryža, je bohatá na minerály a vlákninu. Pripraviť ryžu natural trvá ale podstatne dlhšie. Počítajte s tým, že nemusí byť hotová hneď. Budete ju musieť variť možno aj trištvrte hodinu.
Ako sa robí slovenská ryža?
Recept, ako uvariť chutnú slovenskú ryžu, je podobný ako pri guľatozrnnej ryži. Avšak, podobne ako ryža natural, aj slovenská ryža sa bude variť o čosi dlhšie.
Ďalšie spôsoby prípravy ryže
Postup prípravy ryže, ktorý sme podrobne opisovali v predošlých riadkoch, je možné pozmeniť podľa vlastných preferencií. Napríklad, niekto ryžu nepraží, ale sype ju do vriacej vody. Uvidíte, čo sa vám najviac osvedčí. Každopádne, k populárnym spôsobom varenia ryže patri aj jej príprava v ryžovare alebo v parnom hrnci.
Ako sa varí ryža v ryžovare?
Varenie ryže v ryžovare je obľúbené najmä kvôli svojej jednoduchosti. Vo svojej podstate vám stačí pridať všetky základné ingrediencie, teda ryžu, vodu, soľ, olej/maslo/masť a prípadné dochucovadlá do ryžovaru, nastaviť teplotu a variť podľa pokynov výrobcu.
Ako sa varí ryža v parnom hrnci
Pokiaľ vlastníte parný hrniec, je viac než pravdepodobné, že máte k nemu aj špeciálnu nádobku na ryžu. Vložte do nej požadované množstvo ryže a vodu v pomere 1:1,5 a pustite parný hrniec. Ryža by mala byť hotová približne za 30 minút. Samozrejme, záleží to od konkrétneho druhu ryže. Môže to trvať aj kratšie, no takisto aj dlhšie.
Vedeli ste, že ryža sa dá uvariť aj v mikrovlnnej rúre? Tento recept možno využijete, keď nebudete mať k dispozícii varnú dosku. Ideálne je nasypať ryžu spolu so všetkými potrebnými ingredienciami do sklenej misy s vekom. Príprava trvá 20 minút. Najprv ju v mikrovlnke pripravujte bez veka asi 10 minút. Po uplynutí času ju premiešajte, zakryte vekom a dajte zohrievať ešte na ďalších približne 10 minút.
Tipy pre lepšiu chuť
Dusená ryža je skvelá aj v tom, že si ju môžete dochutiť presne podľa vášho gusta. Fantázii sa v tomto prípade skutočne medze nekladú. Takže, ktoré dochucovadlá sú pri varení ryže najobľúbenejšími?
Cibuľka pre super chuť: Cibuľka opražená ešte pred pridaním ryže dodá výslednej pochúťke úplne iný rozmer. Používame ju aj u nás.
Slaninka: Ak sa na dusenie našej obľúbenej pochúťky použije slaninka, ryža z nej zostane úžasná. Slaninku môžete opražiť spolu s cibuľkou a až potom pridať ryžu.
Vegeta alebo červená paprika: Vyberte si, čo máte radi. V oboch prípadoch však stačí nasypať požadované množstvo daného dochucovadla do hrnca po zaliatí ryže vodou.
Kukurica alebo hrach: Pokiaľ budete chcieť, pokojne môžete do vašej ryže pridať obe naraz.
Náš komentár: Odporúčame najmä kukuricu. Ryža z nej bude sladkastá. Čerstvý hrášok si môžete dať zase len tak k ryži.
Cesnak pre arómu: Keď chcete, aby bola ryža voňavá, vyskúšajte ju uvariť s cesnakom. Jeden strúčik pretlačte do vody s ryžou.
Časté otázky
Kde kúpiť arborio ryžu?
Náš komentár: Arborio ryža je vždy vhodná na recepty na chutné talianske rizotá. Vyznačuje sa vysokým obsahom škrobu. Je schopná dobre absorbovať vodu a zostať nerozvarená. Kúpite ju v obchodných reťazcoch a tiež na internetových stránkach.
Kde kúpiť hnedú ryžu?
Náš komentár: Hnedá ryža, resp. ryža natural, je obľúbená kvôli slušnému obsahu vitamínov a minerálov. Nájdete ju nielen na regáloch obchodných reťazcov, ale taktiež aj v ponuke internetových obchodov.
Komentár na záver: Ako rastie ryža
Medzi najväčších producentov ryže patrí Čína, India, Vietnam alebo Indonézia? Ryžové semená sa sadia do zavodnenej pôdy. Následne počkajú na ich vyrastenie do výšky zhruba 20 cm nad hladinu vody a presádzajú. Keď zrnká ryže dozrejú, pozbierajú sa, usušia sa a opražia.