Espresso, cappuccino, caffelatte, filtrovaná káva alebo tá turecká… Veľa z nás pije kávu prakticky denne. Čo všetko o nej vieme, aké má účinky a na čo si naopak pri jej pití dať pozor? Prečítajte si 10 najväčších zaujímavostí o káve. Od takmer rozprávkovej legendy o jej objave cez pozitívne účinky kávy na telo až po odpoveď na otázku, či sa môžete kofeínom z kávy predávkovať.
Vedeli ste, že …
1… káva je druhou najobchodovanejšie komoditou na burze?
Káva je druhou najviac obchodovanou komoditou na svetovej burze. Náskok pred ňou si stabilne udržiava len tekuté zlato – ropa. Za striebornú priečku môže práve vysoká obľuba kávy po celom svete. Hneď po vode je druhým najobľúbenejším nápojom. Viac ako 20 miliónov ľudí na našej planéte pracuje v rôznych oblastiach kávového priemyslu. Každý deň sa vypije priemerne cez 2,25 miliardy šálok tohto lahodného nápoja. Dokážete si také číslo vôbec len predstaviť?
2… je káva vlastne ovocím?
Áno, káva sa naozaj radí medzi ovocie. Síce používame pojem kávové zrnko, ale táto dobrota rastie na kávovníku, kríku, ktorého plody sa nazývajú kávové čerešne. V každej čerešni nájdete najčastejšie dve zrnká kávy, ktorá sa po spracovaní a upražení používajú na prípravu populárneho nápoja. V niektorých krajinách sa zo šupky kávovej čerešne vyrába čaj zaujímavej chuti zvaný cascara.
3… o objave kávy sa rozpráva veselá legenda?
Za kolísku kávy je považovaná Etiópia, a to vďaka obľúbenej legende, ktorá rozpráva zaujímavý príbeh objavu kávu. Kávu údajne objavil pastierik kôz Kaldi okolo roku 850 nášho letopočtu. Všimol si, že jeho kozy milujú kávové čerešne, po ich konzumácii sú plné energie a v noci dokonca nespia.
Pastier sa o svoj objav podelil s miestnymi mníchmi, ktorí kávu najskôr označili za vynález diabla a vyhodili ju do ohňa. Z neho sa začala šíriť tak nádherná vôňa, že kávu predsa len vzali na milosť a skúsili z nej pripraviť nápoj. Ten bol naozaj magický: mníchom dovolil zostať hore dlhšie do noci a modliť sa.
Popularita kávy sa odtiaľ začala postupne šíriť po celom vtedy civilizovanom svete.
4… je takmer nemožné sa pitím kávy smrteľne predávkovať kofeínom?
Kofeín v malých dávkach má pozitívny vplyv na naše telo, ale ani s ním sa to nesmie preháňať. Smrteľná dávka kofeínu záleží od telesnej konštitúcie, pohlavia a ďalších faktoroch. Prečo je ale extrémne ťažké zomrieť v dôsledku predávkovania kofeínom pri bežnom pití kávy? Jedna káva totiž obsahuje väčšinou medzi 100-200 mg kofeínu, zatiaľ čo smrteľná dávka tejto látky sa pohybuje okolo 10 gramov.
Museli by ste teda vypiť medzi 50 až 100 šálky kávy rýchlo po sebe. Keby ste to predsa len chceli skúsiť, je vysoká šanca, že vás telo zastaví a donúti vás obsah žalúdka vyzvracet skôr, než by k otrave reálne došlo.
5… má pitie kávy veľa zdravotných prínosov?
Káva obsahuje kofeín, známy stimulant, ktorý vám dodá energiu. Rad vedeckých štúdií z celého sveta dokladá, že pitie kávy pomáha zlepšiť pamäť i náladu, zrýchli reakcie na podnety a podporí efektívne fungovanie mozgu.
Káva ale pomáha aj telu: dovolí vám podať výrazne lepší športový výkon. K tomu navyše pomáha lepšie spaľovať tuky: práve preto je kofeín súčasťou hŕby doplnkov stravy, napomáhajúcich k lepšiemu spaľovaniu tukov.
Každá šálka kávy obsahuje napríklad tiež horčík a vitamíny B2 a B5, podporujúce správne fungovanie metabolizmu. Káva je plná antioxidantov, látok, prispievajúcich k ochrane buniek ľudského tela. Podľa posledných výskumov môže navyše napomáhať k zníženiu rizika niektorých závažných ochorení, ako je napríklad cukrovka 2. typu, demencia, Parkinsonova či Alzheimerova choroba.
6… jedna z najdrahších káv na svete pochádza zo zvieracích výkalov?
Znie to nechutne, ale je to tak: najdrahšia káva sveta pôvodom z Indonézie prechádza tráviacim traktom malého zvieratka. Týmto tvorom je cibetka, káve sa hovorí cibetková káva (tiež Kopi Luwak). Cibetky sú maškrtné, a tak si pochutnávajú len na zrelých kávových čerešniach. Tie priechodom ich telíčkom fermentujú a káva tak získava unikátnu chuť.
Produkcia cibetkovej kávy je často terčom kritiky, pretože zvieratá sú vraj chované vo veľmi zlých podmienkach. Podľa niektorých zdrojov dokonca podliehajú stresu a trpia sebapoškodzovaním. Existujú však aj názory, že chov cibetiek a cibetková káva ako taká sú porovnateľné s klietkovým chovom sliepok a produkciou hydinového mäsa či vajíčok. Názor si musí urobiť každý sám.
Cibetková káva má podľa svojich priaznivcov výraznejšiu arómu aj chuť oproti tej klasickej, horké tóny sú skôr potlačené. Cenovo sa pohybuje medzi 100-1300 dolárov za kilogram: záleží, či je zbieraná ručne v prírode alebo pochádza z cibetkových fariem.
Prečo je táto káva tak drahá? V ideálnom prípade ju hľadajú zberači v horách a v kroví. Ľudia ale cibetky začali umiestňovať na farmy, kde ich držia v klietkach a cielene kŕmia kávou. Chcete ochutnať Cibetková kávu? Dajte si pozor, či pochádza od zberačov alebo z podobných chovov. Zaujímajte sa aj o to, či sa jedná o čistú Cibetková kávu alebo o predraženú zmes s inými druhmi kávy.
7. … vyhlásená talianská káva nie je 100% talianská?
Mysleli ste si, že sa talianska káva pestuje v Taliansku? Opak je pravdou: väčšina kávy, ktorú poznáme ako taliansku, je charakteristická tmavým štýlom praženia, nie pôvodom suroviny. Väčšina svetovej kávy sa pestuje v 5 krajinách sveta, ktorými sú:
- Brazília,
- Vietnam,
- India,
- Uganda
- a Indonézia.
Talianske podnebie prakticky neumožňuje vypestovať kvalitnú kávu, hoci na Sicílii už prebiehajú podobné experimenty.
Pojem talianska káva odkazuje na štýl praženia a typ kávového nápoja, ktorým je v tejto krajine najčastejšie káva na báze espressa. Espresso je rýdzo talianskym vynálezom; rovnako tak sa v Taliansku stretnete s obľubou kávy z moka kanvičky, ďalším miestnym zázrakom, ktorý nájdete takmer v každej talianskej domácnosti. Taliansky štýl praženia a pitia kávy sa rozšíril prakticky do celého sveta a tak sa z talianskej kávy stal naozajstný pojem.
8. … hlavné kávové odrody sú len dve?
Najrozšírenejšie odrody kávy, z ktorých sa dnes pripravuje lahodný nápoj, sú dve: arabica a robusta.
Robusta je rastlinka, oproti arabice menej náchylná na podmienky pestovania. Vystačí si s nižšími nadmorskými výškami, nenapadajú ju tak často škodci a vďaka tomu ponúka pestovateľom vyššie výnosy. Na trhu kávy je robusta obsiahnutá približne zo štvrtiny. Káva z robusty obsahuje viac kofeínu, chuť šálky býva zemitejšia, horkejšia a výraznejšia. Najväčším pestovateľom robusty je Vietnam.
Arabika je oproti robuste o niečo náchylnejšia a zložitejšia na pestovanie. Produkuje menej kávových čerešní na ker, potrebuje vyššiu nadmorskú výšku a špecifickejšie podnebie k tomu, aby sa jej naozaj darilo.
Chuťou býva sladšia, ovocnejšia a ľahšia. Drahšia z býva väčšinou šálka arabiky. Najväčším pestovateľom arabiky je Brazília.
9. … pravá turecká káva nemá nič společné s českým turkom?
Tureckú kávu najskôr poznáte od svojich babičiek i tiet. Mletá káva, zaliata vriacou vodou bez následného zcedenia, ktorá vám zostáva medzi zubami, keď sa z hrnčeka neobratne napijete. S ozajstnou tureckú kávou ale nemá nič spoločné. Káva bola do Turecka dovezená prvýkrát okolo polovice 16. storočia. K jej mletiu používali Turci pôvodne mažiara.
Náš tip: Ako môžete pripravovať kávu?
V Turecku sa káva čoskoro stala veľkým hitom a neoddeliteľnou súčasťou miestnej kultúry. Dnešná turecká káva sa pripravuje v džezve, špeciálnej nádobke s držadlom, najčastejšie z medi. Používa sa k tomu jemná mletá káva. Pri správnom postupe je tento nápoj veľmi silný a chuťovo výrazný. Často sa silne sladí a niekedy sa dopĺňa napríklad korením, ako je kardamóm. Počas zložitej prípravy sa káva niekoľkokrát privádza k varu. Prípravu kávy v džezve môžete skúsiť aj doma, ale autentickú tureckú kávu si vychutnáte len v Turecku.
10. … káva obsahuje cez 800 aromatických zložiek?
Podobne ako víno, aj káva môže mať naozaj bohatú a komplexnú chuť a vôňu. Kávoví znalci pri ochutnávkach kávy (cupping) používajú ako pomôcku špeciálny koleso kávových chutí a vôní (anglicky coffee flavor wheel alebo coffee taster ‘s flavor wheel). Toto koleso im pomáha ľahšie popísať, čo v chuti i vôni kávy cítia. Káva totiž podľa výskumov obsahuje vyše 800 rôznych aromatických zložiek, ktoré každej šálke dávajú špecifickú chuť, farbu, vôňu i textúru.
Niektoré z týchto látok sú aj dôvodom, prečo káva tak krásne vonia a chutí. Chuť kávy je spôsobená látkami, ktoré sa uvoľňujú pri pražení. Delí sa do 4 hlavných typov:
- kyslá,
- sladká,
- slaná
- a horká.
Vôňa sa môže pohybovať od kvetinovej či ovocnej cez čokoládovú až po orieškovú a karamelovú. Na balenie kávy (hlavne tej výberovej) často nájdete uvedené hlavné chuťové tóny konkrétnej kávy.
Až budete nabudúce piť kávu…
V článku sme vám priniesli 10 najväčších kávových zaujímavostí z celého sveta. Poznali ste ich všetky? Ak nie, určite ste si medzi nimi našli to svoje. Až si budete doma, v kaviarni alebo v kancelárii vychutnávať svoju budúcu kávu, spomeňte si na dávny príbeh o pastierovi Kaldimovi, na všetky prínosy, ktoré má každá kávová šálka pre vaše telo a aj na to, že vlastne pijete ovocie.
- https://www.agiboo.com/16-interesting-facts-about-coffee/
- https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a30303/facts-about-coffee
- http://www.deathbycoffee.net/ourjourneycoffeeblog/deathbycoffeeroasteryblog
- http://www.deathbycoffee.net/ourjourneycoffeeblog/deathbycoffeeroasteryblog
- https://www.thedailymeal.com/drink/coffee-facts/slide-3
- https://www.kimberleycoffee.com.au/blog/15-interesting-coffee-facts/