Patríte k milovníkom vín alebo kvalitných destilátov a premýšľate, ako ich doma uložiť, aby ste si ich mohli bez obáv vychutnávať čo najdlhšie? Pravidlá pre skladovanie vín a vysokopercentného alkoholu majú svoje špecifiká, ale v mnohých bodoch sa zásady stretávajú. Keď viete, na čo si dať pozor, nie je to veľká veda. Čo teda vašim fľašiam nerobí dobre?
Zvyčajní podozriví: Svetlo, teplo, vlhkosť
Zlé uskladnenie sa pri víne prejaví výraznejšie, než pri destilátoch. Zo svojej povahy sú totiž vína krehkejšie a náchylnejšie. Vo výsledku je ale zoznam škodlivých faktorov totožný.
Kam nemôže slnko…
Tam musí lekár. Táto ľudová múdrosť sa rozhodne nevzťahuje na vaše domáce tekuté zásoby. Svetlo urýchľuje chemické procesy a môže tak ovplyvniť chuť. Najjednoduchším riešením sa zdá skladovať fľaše tak, ako to robia vinári aj destiléri – v pivnici. Lenže nie každý pivnica má a keď už máte to šťastie, nie každá pivnica sa na uskladnenie hodí.
Pri víne si môžete pomôcť modernou chladenou vinotékou. Tie mávajú v presklenej časti dverí nainštalovaný UV filter, ktorý bráni prieniku „zlého“ žiarenia a tým skladované vína ochránia. Destiláty ukladajte do políc mimo dosahu slnečného svetla alebo do skríň s plnými dverami.
Nikto to nerád horúce
Či už hovoríme o vínach alebo destilátoch, platí, že extrémy škodia. Podobne je to s veľkými výkyvmi teploty, tá by sa nemala meniť o viac ako dva stupne.
Tiché vína skladujeme medzi 8 a 18 stupňami Celzia (biele a ružové vína chutia najlepšie medzi 9 a 12, červené vína potom pri hradnej izbovej teplote, teda 16-18 stupňoch). V chladnejších podmienkach zrejú pomalšie, v teplejších rýchlejšie. Pri dlhodobom skladovaní by ale teplota nemala klesnúť pod 7 stupňov ani prekročiť dvadsiatku.
Domácu slivovicu a ďalšie pálenky nikdy neskladujte v plastových fľašiach, z ktorých sa môžu pôsobením alkoholu uvoľniť nežiaduce látky. Prelejte ju do skla, dobre uzavrite a premiestnite do chladnejšej miestnosti so stálou teplotou.
Klasické destiláty ako je whiskey, rum alebo vodka, majú rady teploty medzi 5 a 18 stupňami, umiestnením do mrazničky im vo väčšine prípadov uškodíte. Platí to najmä pre takzvané emulzné liehoviny, ako je napríklad obľúbený vaječný likér.
Vlhko, ale nie príliš
Ideálnych 70% vzdušnej vlhkosti môže byť problém ustrážiť najmä v zimných mesiacoch. Pokiaľ je vyššie nič vážne sa nedeje, ale treba počítať s tým, že sa na fľašiach môže objaviť pleseň. Presne taká, akú poznáte z archívnych fliaš vo vinárstvach, keď niektoré vyzerajú skoro ako plyšové hračky.
Pokiaľ je vlhkosť naopak oveľa nižšia, môže dochádzať k vysychaniu korku, ktorý nájdete u väčšiny vín aj na niektorých destilátoch. Ten potom do fľaše prepustí väčšie množstvo vzduchu a obsah rýchlo oxiduje.
Naležato alebo nastojato?
Toto je jeden z bodov, kde sa pravidlá pre vína a destiláty líšia. Víno sa do vinotéky (alebo do políc v pivnici) tradične ukladá naležato, práve kvôli spomínanému vysychaniu korku. Podľa posledných výskumov je pri dodržaní vzdušnej vlhkosti to síce nie je nutné, ale úprimne? Naležato sa vám ich zmestí viac a nehrozí, že vysoké fľaše popadajú.
Vysokopercentný alkohol sa naopak skladuje na stojaka. Pokiaľ máte zbierku investičného alkoholu, ktorú plánujete uložiť na dlhšiu dobu, je dobré raz za čas fľaše skontrolovať. Pokiaľ majú korkové uzávery, zabijete dve muchy jednou ranou, keď pri kontrole fľaše rovno na chvíľu otočíte dnom nahor, aby sa korok nasiakol.
Niektorí zberatelia svoje fľaše pred vyschnutím chránia parafilmom alebo voskovou vrstvou. V takom prípade je ale treba počítať s poškodením kolku a možným znehodnotením fľaše. V prípade skrutkovacieho uzáveru máte o starosť menej.
Netrepať, neklopiť
Možno ste už počuli vetu „Víno práve prišlo a je rozbité“. A nehovorí sa o fľaši, ale o samotnom víne. To totiž otrasy môžu destabilizovať a ono potom potrebuje pár dní na zotavenie. Pokiaľ by teda víno prežívalo otrasy každý deň, môžu tieto procesy víno ovplyvniť nevratne.
Pri skladovaní vína v pivnici tak môže byť problémom prevádzka vlakov alebo električiek v jeho blízkosti, ale inak sa obávať nemusíte. Len pri vinotékach treba strážiť, aby mali odpružený motor a vinotéka sa netriasla s každým zopnutím.
Na záver sa hodí konštatovať, že tieto odporúčania sa týkajú najmä dlhodobého skladovania, teda v rámci desiatok rokov. Pokiaľ je doba uskladnenia kratšia, je negatívny vplyv skladovania minimálny, obavy môžete takmer pustiť z hlavy a svoje fľaše si jednoducho užiť.