Vedeli ste, že ročne sa na Slovensku vyhodí neuveriteľných 600 tisíc ton potravín? Vyhodené jedlo na celom svete dokonca predstavuje jednu tretinu. Aj preto sa čoraz častejšie rozpráva o potrebe niečo s tým robiť.
S vyhodeným jedlom totiž súvisia aj ďalšie veci. Je treba si uvedomiť, kto a ako ho vyrobí, alebo ako ho k nám dopraví. To všetko znamená spotrebu vody, pôdy, množstva hnojív, postrekov, energie… S každým kúskom, čo skončí v koši, sa toto všetko prečerpá celkom zbytočne a náš smetiak plný nedojedených zvyškov je už len špičkou ľadovca. Každý jeden z nás by sa mal preto zamyslieť, čo môže pre zlepšenie tohto stavu spraviť.
My vám prinášame niekoľko tipov, ako plytvanie jedla u vás doma znížiť.
1 Naplánujte si, čo budete cez týždeň jesť
Pripravujte si vždy nákupný zoznam. A nechoďte do obchodu s prázdnym žalúdkom, ktorý vás donúti prihodiť do košíka viac než potrebujete. V supermarketoch odolajte pokušeniu zobrať veci, len preto, že sú v zľave alebo že ide o maxi balenie, vďaka ktorému ušetríte. Málokedy sa vám ich podarí spotrebovať, a tak často končia zvyšky v koši.
Naučte sa rozlišovať medzi „Spotrebujte do“ a „Minimálna trvanlivosť“. Aký je medzi nimi rozdiel?
Spotrebujte do
Označuje dátum, do ktorého môže byť potravina bezpečne konzumovaná. Po tomto termíne sa teda ich konzumácia neodporúča. Ak však zmrazíte potraviny krátko po zakúpení, môžete čas ich použiteľnosti predĺžiť.
Minimálna trvanlivosť
Označuje dátum, do ktorého si potraviny uchovajú svoju deklarovanú kvalitu. Potraviny je teda bezpečné konzumovať aj po tomto dátume, ak boli adekvátne skladované a nemajú poškodený obal.
3 Správne skladovanie
Ukladajte balené potraviny do chladničky podľa dátumu spotreby. Tie najčerstvejšie patria dozadu, tie s blížiacim sa koncom spotreby zas dopredu. Dnešné chladničky majú tiež zóny, ktoré sú vhodné pre vajcia, maslo, varené potraviny alebo zeleninu. Naučte sa odkladať ich podľa odporúčaní výrobcu, správnym skladovaním mnohým potravinám predĺžite životnosť.
Dózy na potraviny
Veľa potravín skončí v koši aj kvôli škodcom, ktorí sa z času na čas v špajze objavia. Mravce alebo potravinové mole nebudú mať šancu, ak múku, ryžu či strukoviny ihneď po nákupe presypete do uzatvárateľných dóz zo skla, plastu alebo keramiky.
Chlebníky
Zabudnite na igelitové vrecká, v ktorých pečivo veľmi rýchlo splesnivie. Na uloženie pečiva a uchovanie jeho čerstvosti je skvelý chlebník. V kuchyni nezaberie veľa miesta a bude aj veľmi pekným doplnkom.
4 Dajte potravinám druhú šancu
Zhnednutý banán, mäkké paradajky, tvrdý chlieb… Často práve tieto potraviny končia v koši. Naučte sa využiť ich, aj keď už nie sú celkom „fresh“. Prezretý banán je výborný v smoothies či banánovom chlebíčku, mäkké paradajky sa hodia do omáčky, tvrdý chlieb môžete nakrájať na kocky, opiecť a použiť do krémovej polievky. Na internete i v moderných kuchárskych knihách nájdete veľa receptov, ako ich využiť.
5 Mrazte, sušte a zavárajte
Navarili ste toho priveľa a nezvládnete všetko zjesť? Odložte si porcie do praktických plastových krabičiek a dajte ich do mrazničky. Keď nebude čas variť, stačí ich vybrať, zohriať a obed bude rýchlo hotový.
Po stáročia sa potraviny konzervovali zaváraním a sušením. Ak ste doteraz váhali, je čas naučiť sa, ako na to. Sušené jabĺčka sú zdravé a domáca bio marmeláda na raňajky je aj tak najlepšia.
6 Kompostér
Aj z jedla, ktoré sa napokon nijak nepodarí zachrániť, môžete mať ešte predsa len úžitok. Šupky zo zeleniny, použité čajové vrecká či pokazené jedlá majú svoje miesto na komposte, kde sa z nich časom stane kvalitné hnojivo.
Kompost dnes navyše nepatrí už len na záhrady k rodinným domom. Zužitkovať bioodpad je možné aj v byte, a to pomocou vermikompostéru, kde sa o túto prácu postarajú špeciálne dážďovky. Moderné vermikompostéry nezapáchajú a vytvorili ich špičkoví dizajnéri, takže vyzerajú naozaj štýlovo.