Polievky sú ideálne zimné jedlo. Zahrejú, posilnia, zasýtia. Prinášame vám tri tipy na polievky, ktoré budete chcieť jesť celoročne, ale na jeseň a v zime obzvlášť. Vyberiete si klasickú dýňovku, francúzsku cibuľačku alebo netradičný mrkvový krém so zázvorom?
Bez tekvicovej polievky nie je jeseň ani zima
Jeseň a vlastne ani zimu si bez tekvicovej polievky si už ani nevieme predstaviť. Tekvicu kúpite vo všetkých mysliteľných veľkostiach aj farbách a v neposlednom rade chutiach. Tekvicovú polievku môžete uvariť z akejkoľvek tekvice. My vám predstavíme recept na polievku z pečenej tekvice hokaido. Je s ňou minimum práce a chuťové bunky vám explodujú radosťou.
Polievka na zimu z pečeného hokaido
Suroviny: 1 tekvica hokaido, 2 malé cibule, 5 strúčikov cesnaku, šalvia, soľ, korenie, olivový olej
Pomôcky: tyčový mixér alebo blender
Postup:
- Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme a nakrájame.
- Rozohrejeme rúru na 180 °, plech vyložíme papierom na pečenie a tekvicu na neho naukladáme. Prihodíme na mesiačiky nakrájanú olúpanú cibuľu a olúpané strúčiky cesnaku. Všetko pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Tekvicu pečieme do zmäknutia, cca 25 minút.
- Po upečení tekvica si v hrnci rozohrejeme trošku oleja a vložíme do neho pár lístkov šalvie na prevoňanie. (Ak nemáte šalviu, siahnite po akejkoľvek inej bylinke, ktorú máte doma. Iné bylinky ale používajte na dochucovanie, nie do základu, mohli by zhorknúť.)
- Po dvoch minútach vhodíme do hrnca k šalvii všetko, čo sme doteraz piekli a zalejeme vodou. Voda by mala byť cca 1,5 cm nad tekvicou. Polievku môžeme po rozmixovaní kedykoľvek zriediť, naopak by to bolo ťažšie. Preto je lepšie dať vody radšej menej.
- Varíme cca 20 minút.
- Po uvarení polievku rozmixujeme. S tým nám pomôže buď tyčový mixér, alebo blender.
- Jesenná polievka si zaslúži byť o niečo hustejšia, takže zbytočnému riedeniu sa radšej vyhneme. Podľa chuti dosolíme, okoreníme a sme skoro hotoví!
- Tekvicový krém sa môže dozdobiť čímkoľvek. Najčastejšie tekvicovými semienkami (tie môžu byť pražené), balsamicom alebo kyslou smotanou.
Francúzska cibuľačka zahreje a poriadne zasýti
Pre fajnšmekrov je tu recept na francúzsku cibuľačku. Ďalšiu ideálnu polievku na zimu, ktorá nielen že zahreje, ale predovšetkým zasýti. Nešetrí sa u nej totiž so syrom ani pečivom.
Klasické polievky na zimu v podobe cibuľačky
Suroviny: 1 kg cibule, 1 liter vývaru (môžeme nahradiť vodou), 100 ml suchého bieleho vína, 80 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 2 vetvičky tymianu, 1 bobkový list, soľ, korenie, syr (plátky i strúhaný) , bageta
Pomôcky: zapekacej misky
Postup:
- Ako prvé si pripravíme bylinky, môžete použiť sitko, silonky alebo akúkoľvek inú vychytávku, čo poznáte. Je dôležité, aby šiel neskôr tymian a bobkový list vytiahnuť.
- Cibuľu si nakrájame na tenké rezance.
- V hrnci rozohrejeme maslo a pridáme cibuľu. Opekáme 10 minút.
- Znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme 5 minút. Zamiešame a dusíme ďalších 5 minút.
- Zložíme pokrievku a cibuľu zase opékáme. Musí zhnednúť, čo bude trvať 20-25 minút. Môže sa stať, že bude hrniec čmudiť. V takom prípade nezabudnite zapnúť digestor.
- Pridáme múku a restujeme cca minútu. Prihodíme nachystané bylinky a zalejeme vínom. To sa musí vyvariť.
- Prilejeme vývar (vodu), osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme 30 minút.
- Medzitým si v rúre opečieme na plátky nakrájanú bagetu. Rúru necháme zapnutú na gril.
- Vytiahneme bylinky, podľa potreby dosolíme a nalejeme do zapekacích misiek.
- Do každej misky vložíme dva kúsky bagety a položíme plátok syra, aby prekrýval okraje misky. Na plátok nasypeme bohatú vrstvu strúhaného syra. Zapekáme, kým syr nezozlátne.
- Polievku podávame horúcu a poriadne si ju užijeme!
Mrkvový krém so zázvorom zvládne aj začiatočník
Mrkva je základnou surovinou mnohých jedál, ale akonáhle má byť hlavnou hviezdou, často neoslní (všetci si pamätáme dusenú mrkvu z jedálne). V tejto polievke ale rozhodne zaujme aj zarytých odporcov! Pretože kombinácia so zázvorom je dokonalá. Na zimu je táto polievka ako stvorená a navyše je nebesky jednoduchá.
Polievka na zimu s nádychom orientu
Suroviny: 1 kg mrkvy, 1 cibuľa, olivový olej, 100 g zázvoru, citrón, soľ, korenie
Pomôcky: tyčový mixér alebo blender
Postup:
- Začneme lúpaním a krájaním mrkvy. Alebo strúhaním. Je to jedno, záleží, čo vám ide lepšie od ruky. Pokiaľ máte doma krájač, tak ste šťastní ľudia a máte nakrájané za chvíľočku. My ostatní s mrkvou pár minút strávime.
- Cibuľu si nakrájame na malé kocky a na troche olivového oleja necháme v hrnci zosklovatieť.
- Olúpeme zázvor, nastrúhame alebo nakrájame na malé kocky a prihodíme k cibuli.
- Prihodíme mrkvu a orestujeme ju.
- Zalejeme vodou a varíme, kým nebude mrkva úplne rozvarená, cca 30 minút.
- Obsah hrnca dôkladne rozmixujeme. Zázvor môže robiť trošku problémy, preto sme naozaj vytrvalí a mixujeme, čo to dá.
- Polievku dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a servírujeme! Skvele v polievke chutí trošku chilli alebo napríklad nasekaný koriander. Dobrú chuť!